Még mindig sok a betöltetlen állás az országban

Habár a KSH szerint nagymértékben javultak Magyarországon az elmúlt három hónap során a munkanélküliségi adatok, azonban még így is több mint 400 ezer ember él az országban, akik nyilvántartott álláskeresőként szeretnének munkát találni maguknak. Eközben abszurd módon egyre több itthon a betöltetlen állás is, így január végén majdnem 50 ezer munkahelyre kerestek munkaerőt.

Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma is

Nem csak a munkanélküliség, hanem a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján a nyilvántartott álláskeresők száma is jelentősen, mintegy 5,3 százalékkal csökkent az elmúlt egy esztendőben, azonban a decemberi adatokhoz képest mégis növekedés tapasztalható. Míg ugyanis a múlt év végén 391 ezer magyar próbált munkát találni magának, addig januárban ez a szám már közel 414 ezerre rúgott. A legrosszabb helyzetben továbbra is azok vannak, akik legfeljebb általános iskolát végeztek, ez a réteg 175 ezer főt tesz ki, tehát az összes regisztrált munkanélküli több mint 42 százalékát. A legkevesebb álláskereső a diplomás szektorból van, ők közel 21 ezren szerepelnek a munkaügyi központ nyilvántartásában, ami alig 5 százalékos részaránynak tekinthető.

Még mindig sok a betöltetlen állás az országban

Még mindig sok a betöltetlen állás az országban

Az álláskeresők jelentős része – több mint felük – továbbra sem kap semmiféle pénzbeli támogatást az államtól, így a fentiekből 192 ezer embernek van ilyen jövedelme, kétharmaduk viszont szociális ellátásban, illetve segélyben részesül, még 32 százalékuk álláskeresési támogatásban. A regisztrált munkanélküliek között elenyésző, alig 12 százalék a pályakezdők aránya, és a legtöbb tapasztalat nélküli állampolgár főként Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben próbál állást találni maguknak. A legkevesebb pályakezdőt Győr-Moson-Sopron megyében regisztrálta a Munkaügyi Hivatal.

Csak januárban több mint 23 ezer új állás lett

A regisztrált álláskeresők jelentős része tartósan munkanélküli, tehát egy évnél régebb óta keres már magának állást, és hiába csökkent egy év alatt a számuk nagyobb mértékbe, az még így is 100 ezren felüli. Idén januárban egyébiránt több mint 23 ezer új állást jelentettek be a hazai munkaadók, amelyek közel 60 százalékához támogatást is igényeltek. Noha ez javuló tendencia, van negatív vonatkozása is, mégpedig az, hogy a munkaadók önerőből még mindig csak nagyon nehezen tudnak új munkahelyeket teremteni. A nem támogatott állások között főként egyszerűbb ipari, szolgáltatási és szállítási foglalkozások voltak.

A legtöbb munkaerőigény – közel 4 ezer fő – Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett, és jelentős volt az újonnan bejelentett állások számra Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya és Pest megyében is. Csak ezekből a megyékből származik a januárban bejelentett új munkahelyek közel fele. Ezáltal csak januárban több mint 81 ezer új munkahely állt az emberek rendelkezésére, amelyekből január utolsó napjáig közel 50 ezer állás betöltetlen maradt.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: