Ezért sem egészséges a szénsavas italok fogyasztása

Az egészségügyi tanácsadások rendszeresen óvá intenek minket a cukrozott üdítőitalok fogyasztásától, a gyakorlatban azonban nem csak a cukortól, hanem a szénsavas italoktól is érdemes távol tartanunk magunkat abban az esetben, ha egészségesek akarunk maradni. Itt pedig nem csak a kóláról vagy más üdítőitalokról van szó, hanem minden szénsavas italról, akár még az ásványvízről is, ami szintén elősegíti az alábbiakban kiemelt problémákat.

Gyorsabb öregedés

Ha naponta legalább egy liter szénsavas italt elfogyasztunk, a Kaliforniai Egyetem tavalyi kutatása szerint sokkal gyorsabban öregszünk, mint azok, akik távol tartják magukat az efféle élvezetektől. A tudósok a kromoszómaszerkezeteket is megvizsgálták az eredmény nyilvánosságra hozatala előtt, ebből derült ki, hogy az efféle frissítők fogyasztásával lelassul és kevésbé lesz hatékony a sejtek megújulásának folyamata, ami az idő múlásával alapvetően is hanyatlani kezd.

Több cukrot kívánunk miattuk

Ezért sem egészséges a szénsavas italok fogyasztása

Ezért sem egészséges a szénsavas italok fogyasztása

A szénsavas üdítőitalok a Bangori Egyetem által nyilvánosságra hozott kutatás alapján képesek eltompítani az ízlelőbimbók érzékenységét és pontosságát is. Ennek következtében például minél több ilyen hűsítőt fogyasztunk, annál jobban kívánjuk majd a cukros ízt, aminek a legtöbben természetesen nem tudnak majd ellenállni. Ez a kutatás bizonyította azt is, hogy a szén-dioxid intenzívebbé varázsolja az ivás élményét, és emiatt választják többen az ilyen formában dúsított ásványvizeket is.

A rák kialakulásához is hozzájárulnak

A Laval Egyetem kutatói szerint azok a nők, akik egy héten több mint négy deciliter cukros és szénsavas üdítőt isznak, sokkal nagyobb valószínűséggel számíthatnak a mellrák kialakulásának kockázatával. A kijelentéshez biológiai magyarázatot is tudtak társítani, így kiderült, hogy minél több ilyen üdítőt iszik valaki, annál sűrűbbé válik az emlő mirigyállománya, ami a betegség egyik legkomolyabb rizikófaktorának tekinthető.

A csontokat is károsítják

Egy bostoni egyetem szakemberei bizonyították be először – immáron közel tíz évvel ezelőtt –, hogy a túlzott mértékű cukros üdítőital, de főként kólafogyasztás az abban fellelhető nagy mennyiségű és káros foszforsav miatt képes ártani a csontozatnak is. A kutatás szerint azok a nők, akik naponta fogyasztottak kólát, csontsűrűségük messze elmaradt azokétól, akik vagy egyáltalán nem, vagy maximum hetente csak egyszer fogyasztottak ilyesmit. Érdekesség, hogy a rombolási folyamatot még az sem tudta megállítani, hogy a páciensek fogyasztottak-e kalciumot, alkoholt, esetleg cigarettáztak-e.

Káros puffadást okoznak

A szénsavas üdítőitalok minden esetben puffadást okoznak, ami az esetek jelentős többségében és néhány alkalommal nem káros, de a karbonsav levegővel képes telíteni a gyomrot, ami ennek köszönhetően nagymértékben visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez nem ritkán a gyomortartalommal együtt történik meg, és súlyos esetben akár refluxot, nyelőcső felmarást, extrém esetben daganatos betegséget is előidézhet.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: