7 garantáltan működő házi módszer dugulás ellen

Az otthonokban felmerülő problémák közül alighanem a dugulás okozza az egyik legnagyobb kellemetlenséget. Ha ugyanis a víz nem folyik le a mosogatóban, esetleg egy részleges dugulás miatt csak részlegesen, esetleg lassabban, vagy ha a WC-n nem megy le, aminek kellene, és inkább visszajön a víz, az bizony rengeteg gondot képes előidézni.

Az egy dolog, hogy mindennapi rutinunk felborul, az viszont sokkal nagyobb gond, hogy egyre kellemetlenebb szagok jelennek meg a lakásban, és mivel a szennyvíz általában kifröccsen, vagy tovább tartózkodik a légterünkben, mint kellene, ezért egyre többféle kórokozó telepedik meg környezetünkben, amelyek akár betegséget is előidézhetnek.

Amennyiben a baj még nem túl nagy, és nem akarunk rögtön szakemberhez folyamodni, válasszunk garantáltan működő, otthoni módszereket, amelyek segítenek a bajban. Hogy melyek ezek?

1. Talán meglepő lehet, de a problémát gyakran egy csapásra és könnyedén megoldja, ha a lefolyóba egy nagy lábos forró vizet borítunk bele. Természetesen nem szabad megelégedni a csapból folyó forró vízzel, mindig forraljunk vizet, és forrás közben kínáljuk meg vele a lefolyót.

2. Bizonyára mindenkinek vannak otthonában pezsgőtablettái, amelyek különféle savakat tartalmaznak. Ha esetleg eldugult a WC, vagy lassabban folyik le a víz, dobjunk bele a csészébe 2-3 darabot az ilyen pezsgőtablettákból. Ha a dugulás oka vízkő vagy valami laza torlasz volt, a problémát elfelejthetjük.

7 garantáltan működő házi módszer dugulás ellen

7 garantáltan működő házi módszer dugulás ellen

3. Örökzöld klasszikus a dugulás-elhárítás történetében a pumpa, amivel bizony hatékonyan elmozdíthatjuk a makacs lerakódásokat is. Különösen nagy eredményt érhetünk el, ha előtte forró vizet borítunk a lefolyóba, esetleg egy kis ecet és citromsav társaságában.

4. Szintén kiváló házi praktika, ha az eldugult lefolyóba ecetet öntünk. Érdemes az ecetet forróra hevíteni, és legalább két pohárral beleönteni a lefolyóba probléma esetén. Az ecetről kevesen tudják, de kitűnő vízkőoldó, ezáltal bár a szaga kellemetlen, de a kisebb dugulásokat garantáltan megoldja.

5. A citromsav az ecethez hason hatékonysággal rendelkezik annyi különbséggel, hogy ebből egy kicsit többet kell alkalmazni, és érdemes mellé forró vizet önteni a nagyobb hatás érdekében. Természetesen a legjobb kombináció, ha a citromsavra egy kevéske forró ecetet öntünk. Ennek a kombinációnak a tapasztalat szerint csak a nagyon makacs dugulások tudnak ellenállni.

6. A szódabikarbóna önmagában is hatásos szer a kisebb dugulások ellen, de ha ecettel és citromsavval vegyítjük, egy olyan pezsgő, maró hatású anyagot kapunk, ami a vízkő és a makacs dugulások ellen is kitűnően alkalmazható.

7. Noha kevés háztartásban található meg, de azért előfordul, hogy a bórax elérhető az otthonokban, mint tisztítószer. A bóraxot azonban lefolyó tisztítására is használhatjuk, elég csak beleönteni a lefolyóba, és ráönteni egy kevés forró vizet a hatás érdekében.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: