Milyen büntetés róható ki közokirat-hamisítás esetén?

Amennyiben közokirat-hamisítás vétségét állapította meg a bíróság, abban az esetben a büntethetőség kérdésében rendszerint nagyon fontos szerepet játszanak az adott eset körülményei. Normál esetben ugyanis a büntetés maximuma három évig terjedő szabadságvesztés, de példának okáért, már abban az esetben is egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha csak a közokirat-hamisítás előkészülete állapítható meg.

Ezzel szemben az intellektuális közokirat-hamisítás esetén – gondatlan alakzatkor – általában szintén az egy évig terjedő elzárás a büntetés.

A halmazati eset és az elévülés

A közokirat-hamisítás az esetek jelentős többségében más bűncselekményekkel együtt halmazatot képez, ezáltal gyakran kerül sor hamis váddal, vagy többszörösen elkövetett hamisítással, amikor a bíróság minden esetben halmazati büntetést szab ki. Szintén halmazati büntetésre kerül sor abban az esetben is, amennyiben az elkövető több rendbeli közokirat-hamisítással vádolható meg. Amennyiben halmazati büntetésről beszélünk, abban az esetben a büntetési tétel legfelső határa a felével emelkedik meg, ezáltal például egy súlyos közokirat-hamisítás esetén akár négy és fél évig terjedő szabadságvesztésre is elítélhetnek valakit.

A közokirat-hamisítás olyan bűncselekmény, aminek van elévülési ideje, vagyis a büntethetőséget meg lehet szüntetni. Ez az elévülési idő a közokirat-hamisítás esetében mindig az általános szabályok szerint alakul, vagyis a büntetési tétel legfelső határáról beszélhetünk, vagy legalább öt évről, ha a hatályos Büntető Törvénykönyvet vesszük alapul. A közokirat-hamisítás elévülése egyébiránt a közokirat tartalmának hamisításával elkövetett tényleges, materiális hamisítási tevékenységi folyamat véghezvitelét követően kerül számításra. Ha viszont a hamisított okiratot a vádlott legfeljebb csak magánál tartja, azonban nem használja, akkor a hamisítás időpontját számolják az elévülési idő kezdetének. Példának okáért, ha egy hamis személyi igazolványt valaki magánál tart, de nem mutatja fel igazoltatáskor.

Milyen büntetés róható ki közokirat-hamisítás esetén?

Milyen büntetés róható ki közokirat-hamisítás esetén?

A közokirat-hamisítás és az okirattal való visszaélés közti különbség

A magyar jogrendben nagyon sokan hajlamosak összekeverni az okirattal való visszaélést a közokirat-hamisítás vétségével. Az okirattal való visszaélésről tudni kell, hogy rendszer csak akkor valósul meg, ha valaki egy nem a saját okmányát jogtalanul, a tulajdonos beleegyezése nélkül tulajdonít el, illetve azt az idegen közokiratot a tulajdonos megkérdezése nélkül megsemmisíti, megrongálja vagy felhasználja úgy, hogy közben ezt a jogosult elől eltitkolja. Szintén okirattal való visszaélés valósul meg akkor is, ha a közokiratot valamilyen jogtalan haszonszerzés céljából adják vagy veszik át. A közokirat-hamisítás ezzel szemben mindig csak és kizárólag olyan esetekben történik, ha valaki hozzáfér vagy elkészít egy más nevére szóló közokiratot, és azzal valamilyen visszaélést valósít meg.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

3 hozzászólás

  1. Zsuzsa Zsuzsa szerint:

    az öt év büntethetőséget semmi nem hosszabbíthatja meg? Azaz öt év után már nem lehet büntetni?

  2. Lacki szerint:

    Tutomon kivul egy hamis jogsit kaptam mit kaphatok en ezert

Hozzászólás írása

Írd le a választ: