Az öntapadós tapéták felhelyezése

Ahhoz, hogy ízléses, szép külsőbe öltöztessük az otthonunkat, először a falakat kell kicsinosítanunk. Ha egyszínű falra vágyunk, akkor választhatjuk a festét, ha azonban mintás, érdekes textúrájú falfelületeket szeretnénk kapni végeredményként, akkor a tapétázás mellett kell letenni a voksunkat.

A tapéták széles választéka

Ma már annyiféle tapétával találkozhat az ember, hogy nem győzi kiválasztani a számára legszimpatikusabbat. A döntés nem könnyű, másképp mutat egy minta az áruházban, egy képen, mint a falainkon. Az sem mindegy, hogy pontosan milyen típusú a tapéta, hiszen az egyes típusokhoz más és másféle eszközök lehetnek szükségesek. Ha úgy érezzük, hogy kétbalkezesek vagyunk, akkor két megoldás kínálkozik a számunkra. Egy, szakember segítségét kérjük, aki minden bizonnyal meg fogja kérni a munka árát. Kettő, öntapadós tapétát választunk, amit gyerekjáték felhelyezni a falra.

Milyen az ilyen tapéta?

A nevéből adódóan önmagától tapad az ilyen tapéta, nincs szükség extra ragasztóra, sem semmilyen más összekötő anyagra. Olyan, mint egy matrica, csak ez nagyobb, és a falra kerül. Nagyon fontos, hogy sima, portól mentes felületre tudjuk igazán jól felragasztani, de akár mehet a fürdőszobába is, vagy mondjuk a teraszt is befedhetjük vele.

Így kezdjük!

Így kell helyesen felhelyezni a tapétát

Így kell helyesen felhelyezni a tapétát

Habár az ilyen típusú tapéták felhelyezése sokkalta egyszerűbb, mint egy sima tapétázás vagy festés, azért biztos ami biztos, ne egyedül csináljuk a műveletet. Mikre is lesz szükségünk? Mindenképpen kell majd egy mérőszalag, olló vagy egy sniccer és egy tapétasimító, hogy ne legyen hólyagos a végeredmény. Természetesen szükségünk lesz valamilyen fellépőre vagy létrára, hogy elérjünk minden zugot a szobában. Az ilyen jellegű tapétákból mintát is szabhatunk – az anyag hátoldalára rajzoljuk meg a kivágni való mintát, majd az olló vagy a sniccer segítségével vágjuk ki. A művelet rendkívül egyszerű, ha bizonytalanok vagyunk, akkor nyomtassunk előzőleg sablont, és úgy vágjuk ki a tapétacsíkot.

Az öntapadós tapéták hátoldala jellemzően be van vonalkázva, ez nagyban megkönnyíti a dolgozó ember életét. A tökéletes illesztés érdekében mindenképpen hagyjunk némi átfedést a tapétacsíkok között. Amennyiben  elégedettek vagyunk a végeredménnyel, ezeket az átfedő részeket később eltávolíthatjuk.

Nem érdemes egyszerre leszedni a tapéta hátulját, inkább csak egy kis részen kezdjük el, és fokozatosan távolítsuk el a pontos illesztés érdekében. Ha esetleg mégsem jó az illesztés, akkor az anyagot könnyedén felszedhetjük és újra ragaszthatjuk. Ez óriási előny a hagyományos tapétázáshoz képest, hiszen itt akár lehet hibázni, van lehetőségünk az utólagos korrigálásra. Arra azért ügyeljünk, hogy ha papír felület volt az öntapadós tapéta alatt, akkor nem tudjuk maradéktalanul leszedni, a tapéta a papírréteget is magával fogja hozni, ha leszedjük a falról.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

2 hozzászólás

  1. Ricsi szerint:

    hat ez könnyü volt

  2. Hekuba szerint:

    Dögölj meg Ricsi!

Hozzászólás írása

Írd le a választ: