Ezeket a vitaminokat fogyasszuk télen

A vitaminok nélkülözhetetlenek egészségünk fenntartásához és megőrzéséhez, ezért egész évben érdemes különböző gyümölcsöket, zöldségeket és vitamin készítményeket szedni. A-vitamin háztartásunknak télen még nagyobb dózisra van szüksége mint az év többi időszakában. A megnövekedett vitaminszükséglet a hidegebb és a párás időjárás miatt van szükségünk.

A szakértők szerint elsősorban a vízben oldódó vitaminok fokozott bevitelére kell gondosabban odafigyelnünk. Azonban kiváló téli vitaminforrások lehetnek a hagymafélék, a gyökérzöldségek, a káposztafélék, a hüvelyesek és olyan gyümölcsök mint az alma, a gránátalma, a téli körte és a szárított gyümölcsök is.

Érdemes télen olajos magvakat és gyógynövényeket is fogyasztanunk hiszen ezek is hozzájárulnak a megfelelő vitaminbevitelhez. Az immunrendszer erősödéséhez nem csak télen, hanem egész évben segít ha megfelelő mennyiségű C-vitamint fogyasztunk. Ha nem tudunk megfelelő mennyiségű C-vitamint természetes úton a szervezetünkbe juttatni, akkor válasszunk C-vitamin készítményt. A C-vitaminon felül azonban más vitaminból is többet kell télen fogyasztanunk.

Ezekre a vitaminokra van szükségünk télen

A téli hónapok során az immunrendszer erősítése elsődleges feladatunk a vitaminbevitel. A C-vitaminon felül szükségünk van még az A-, B-, E- és D-vitaminok pótlására is. Még az A-vitamin a látásban és a gyulladáscsökkentésben segít, a B1 vitamin energiával tölt fel és jót tesz az idegrendszerünknek és segít megküzdeni a téli depresszióval is. A B6 vitaminnal a hajhullás ellen léphetünk fel, még a D-vitamin a napfény hiányt pótolhatjuk. Ehhez azonban K2 vitaminra is szükségünk lesz.

A téli időszakban azonban nem csak tabletták, teák és porok segítségével juthatunk vitaminhoz, hanem kellő mennyiségű zöldség és gyümölcs vagy megfelelő vitamin koktél fogyasztásával is. A hideg évszakban azonban nem csak az egészséges táplálkozás hanem a rendszeres testmozgás és a sport is fontos, hogy az immunrendszerünket karban tartsuk és felkészülve lépjünk be a tavaszi időszakba.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: