Mindent a homokszűrős víztisztításról

Medencénk vizének tisztaságát számtalan formában megőrizhetjük, így a homokszűrős vízforgatás például az egyik olyan alternatíva, ami szóba jöhet ilyen esetben.

A technológia akkor ajánlott leginkább, ha nem szeretnénk, hogy úszómedencénk kristálytiszta vize esetleg zavarossá váljon, illetve hogy ne találhassunk még kisebb hulladékokat sem fürdés vagy úszás során. Amennyiben egy igazán szép, tiszta és igényes medencét szeretnénk fenntartani, ahhoz minden esetben elengedhetetlen lesz egy megfelelően működő vízforgató rendszer kiépítése.

Ehhez számtalan alternatíva és lehetőség szóba jöhet, de a legkedveltebb és leghatékonyabb minden kétséget kizáróan a homokszűrős megoldás.

Így működik a homokszűrős víztisztítás

Egy homokszűrőt normális esetben egy kisebb tartályként képzelhetünk el, amelyet gyártója kvarchomokkal töltött meg, és beépített a vízforgató rendszerbe, tehát a medence vize a forgatási folyamat során átpréselődik ezen a szűrőberendezésen. Erre azért van nagy szükség, mert a szennyeződések a tartályon áthaladva fennakadnak a homokon, így a medencébe minden esetben megtisztított víz kerül vissza. Ez természetesen csak és kizárólag abban az esetben valósulhat meg, ha az úszómedencéhez megfelelő méretű szűrőt választottunk.

A homokszűrő használatáról nagyon fontos tudni, hogy rendkívül takarékos, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egy megfelelő méretű szűrőberendezés beépítésével a rendszeres vízforgatás, valamint a kiegészítő kezelések mellett akár 4-5 évig is képes biztosítani az úszómedence vizének minőségét. Sőt mi több, mindezt akár úgy is, hogy közben a medence vizét le sem eresztjük, amivel elképesztő összegeket spórolhatunk meg magunknak, elég csak kiszámolni, hogy hány köbméternyi víz megy bele medencénkbe egy feltöltés során. Egy megfelelően beállított homokszűrő mellett ráadásul sokkal kevesebb vegyszert is kell alkalmaznunk, vagyis végső soron lényegesen természetesebb formában érhetjük el medencénk tisztaságát.

Mindent a homokszűrős víztisztításról

Mindent a homokszűrős víztisztításról – Fotó: www.lordsofpool.hu

A homokszűrő használata és működése

A homokszűrő hatékony használatának érdekében arra van szükség, hogy a szűrőn keresztül naponta legalább 2-3 alkalommal teljesen átpréseljük és átáramoltassuk a medencében található teljes vízmennyiséget. Ezt a folyamatot automatizálhatjuk egy időzítővel, de manuálisan is kivitelezhetjük, ami azért előnyösebb, mert ha például többen használjuk egyszerre a medencét, vagy lényegesen melegebb az idő, akkor többször kell megkeringetni a vizet.

A homokszűrő a szivattyúval együtt nem a medencében, hanem azon kívül, a gépházban helyezkedik el, vagy a medence közvetlen társaságában felépített aknában, és üzemeltetéséhez mindig elektromos áramra van szükségünk. A szivattyú a medence vizét a homokszűrő tartályában megtalálható homokon belül préseli át, majd az ellentétes oldalon megtalálható befúvók már a megszűrt, tiszta vizet áramoltatják vissza, hiszen a homok időközben megkötötte a vízben megtalálható szennyeződéseket. A homokszűrő hatását tovább fokozhatjuk abban az esetben, ha beépítünk a rendszerbe egy automata szeleppel ellátott homokszűrőt.

Ehhez mindig nagyon fontos szakemberi segítséget kérni legalább addig, amíg kiválasztása kerül a megfelelő típusú és méretű szűrőberendezés. A homokszűrő működtetése még gazdaságosabbá tehető egy váltószelep beépítésével, amellyel megfordíthatjuk a víz áramlási irányát, ezáltal csökkentve a dugulás kialakulásának veszélyét, ami a szűrő teljes cseréjét eredményezheti.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

8 hozzászólás

 1. Ákos szerint:

  Tiszteletem!
  Mivel elég profi módon van leírva, és összeszedve ezen az oldalon minden ami a vizforgatással,szűréssel kapcsolatos, szeretnék egy kérdést feltenni, hátha az én “problémámra” is tudnak hatásos választ adni. 🙂
  Van egy 3,6*1,2 As merevfalú kor medencék süllyesztett. Hozzá egy 4m3/h ás szivattyú+homokszűrő .Ezt a “rendszert” a gyártó együtt adta előre beszerelve, mondván a m3 arányhoz ilyen rendszer bőven elég.Ezzel igazából nincs is gond, keringeti ezerrel amikor “minden ok” 🙂 a probléma ott kezdődik amikor porszívózni kezdek a medence alján.Hogy tökéletesen hiba nélkül csinàljam mindig kifuvatom az összes levegőt a csőből,a a vizet visszanyomó rész segítségével,hogy elkerüljem a levegő bejutását a szivattyúba.Elkezdek porszívózni,és kb 10 perc múlva már alig szív, ráadásul és ez a legrosszabb mindig egy minimális homokot vissza is küld, így egy szélmalom harccá válik a kiristálytiszta víz elérése. Ha csinàlok egy visszamosást+öblitést, azonnal visszaàll a teljesítmény, de amikor leülepszik az a minimális homok és újra előkerült a porszívó, minden kezdődik elölről…a kérdésem…én csinálok rosszul valamit?, vagy hibás valami?…mert hogy ez így nem normális az tuti… előre is köszönöm segítségüket, válaszukat.
  Ákos

 2. Robert szerint:

  Engem is érdekelne a válasz!

 3. Irén szerint:

  Engem is érdekelne a válasz!

 4. Irén szerint:

  Nekem vízforgatás közben is visszajön homok. Mi lehet az oka?

 5. Válasz szerint:

  Kedves Ákos!
  A rendszerét munkatársunknak személyesen kell megvizsgálnia, hogy a hibát feltérképezhesse. A kiszállás díja országosan 20.000Ft,+ÁFA.
  Üdv.

 6. "Szakember" szerint:

  Kedves Ákos!
  Sajnos segíteni nem tudunk, de a kiszállási díjat, kérjük előre küldje el a “Kicsit se nézzük hülyének” jeligére a kiadóba. Az ÁFÁs számlát meg majd egyszer küldjük (vagy nem).

 7. TrabiLali szerint:

  Szakértő segítség….ja nem. Micsoda üzletpolitika

 8. Névtelen szerint:

  Nagyon egyszerű a válasz. Nagyobb szemcseméretű homokot kell választani

Hozzászólás írása

Írd le a választ: