Horgászbottal sós vizeken

A horgászat sokunk számára nem csak sport vagy kikapcsolódás, de kaland is lehet, ha olyan helyszínt választunk, mely nem tartozik a megszokott, csendes közegek közé. Ilyen lehet például, ha a nyaralás nemcsak napozással, úszkálással vagy a környező vidék felfedezésével jár, hanem otthoni barátunkkal, a horgászbotunkkal is felfedezzük az eddig ismeretlen vizeket.

Kutatás és informálódás…

Ebben az esetben nem árt, ha kicsit elmélyülünk a témában, mert azon túl, hogy a sós víz intenzíven amortizálja a felszerelésünket, fontos tisztában lenni az adott országban meghozott horgászási engedélyekkel is. Hogy ne menjünk messzire, vegyük példaként Horvátországot, ahol gyönyörű partszakaszok és rengeteg csodás öböl vár minket e kalandra! Tudni kell, hogy mind a csónakos, mind pedig a parti horgászáshoz is engedélyre van szükség, ennek hiányában jóval több pénz veszíthetünk, mintha megfizetnénk a napijegyet a nyugodt időtöltésünkért cserébe. Mivel a halállomány nemhogy több fajból tevődik össze, de jóval nagyobb mennyiségben is áll rendelkezésünkre, így gond nélkül kifoghatjuk a napi 5 kg finom tengeri halunkat is, ami halászléként vagy sütve is isteni eledel az apartmanunk teraszán fogyasztva. Széljegyzetként említem itt csak meg, hogy vannak olyan fajok, melyek mérgezőek lehetnek (lásd gömbhal), így nem árt, ha kéznél van egy szakkönyv az adott országban fogható halakról.

Horgászni sós vízben?

Horgászni sós vízben? – A csendet és nyugalmat sugárzó tavak helyett választhatjuk horgászhelyül a kalandos vizeket is.

Pecaidő

A felszerelésünket úgy érdemes megválasztani, hogy tudjuk, jóval méretesebb példányok is horgunkra akadhatnak még partközelben is. Fontos, hogy első alkalomra inkább olcsóbb szettet vigyünk magunkkal egy erősebb bot és horgászorsó személyében, mert ha tapasztalatlanságunk miatt esetleg meglepetés ér, nem mindegy, hogy ez a tanulás mennyire viseli meg a pénztárcánkat. A horogválasztás szintén fontos, a tapasztaltabbak mindenképpen hosszabb szárút javasolnak, mert a halak többségének bizony foga van, ezért vigyázzunk az ujjunkra! Amikor kevésbé hullámzik a víz, akkor érdemes leginkább horgászni, így az öblöket érdemes megcélozni pecázás céljából. Ha a kitűzött haladagot kifogtuk, tisztítsuk meg mihamarabb a teljes felszerelésünket a sós víz károsító, maró hatása miatt!

A nagy ho-ho horgász csalija

Első alkalommal fejtörést okozhat az is, hogy mi kerüljön a horog végére. A kagylót a halak nagyon szeretik, és kétféle is van, ami könnyen beszerezhető. Az egyik a fekete kagyló, a másik a köveken megtapadó. Ez utóbbiaknak előnye, hogy keményebb a húsuk és nehezebben szedik le a halak a horogról. Kelleni fog egy éles kés és egy nagyobb kő is, hogy ezek lefejtése és megtörése ne okozzon gondot. Ezután már indulhat is a móka kedvünkre!

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: