Az illatos gyógynövény, a levendula, és minden, amit tudni kell róla

A levendula amellett, hogy feldobja kertünk kinézetét, számos jótékony hatással rendelkezik, éppen ezért az egyik legsokoldalúbb gyógynövénynek nevezhető. Az illatos gyógynövény már önmagában is pompázatos látványt nyújt a szemeknek, jótékony hatása azonban nagyban hozzájárul testünk és lelkünk egészségéhez.

Bár ez a növény leginkább a lila színéről lett híres, valójában több mint 40 faja között találhatunk rózsaszín, zöld, sárga, sőt még fehér virágút is.

A levendulával az emberek talán leginkább szárított formában szoktak találkozni, kispárnába töltve ugyanis a szárított levendula nyugtató, pihentető alvást tud biztosítani számunkra.

Érdekességek a levenduláról

Kevesen tudják, de ezt a növényt kezdetben az egyiptomiak mumifikáláshoz használták, ám jellegzetes illata miatt Rómában rövid időn belül különböző tisztálkodó szerekhez, fürdési rituálékhoz kezdték el felhasználni.

Végül a Rómaiak juttatták el Nagy-Britanniába is, ekkor már gyógyhatást is tulajdonítottak neki. Érdekesség, hogy volt egy idő Franciaországban, amikor a levendulát fizetőeszköznek is használták.

Ez a kiváló mézelő növény illatával néhány rovart távol tart, sokan szárított levendulát akasztanak a ruhásszekrényükbe, a molylepkék ellen. Ám a levendulából kinyert illóolajat leginkább ízületi bántalmakra, az idegrendszer megnyugtatására szokták használni.

Ennél a lazító hatású gyógynövénynél azonban fontos figyelembe venni a felhasznált mennyiséget, hiszen a túlzottan nagy mennyiség nem, hogy lenyugtatja, hanem felpörgetheti a szervezetünket.

Jó tudni, hogy a levendula virágából készült tea idegnyugtató, és étvágy növelő hatással is rendelkezik. Forrázatával lehetőségünk van megszüntetni a heves szívdobogást, de a levendula segíthet az erős fejfájáson, migrénen, szédülésen, sőt még a melankólián is.

Emellett ez a gyógynövény igen régóta áll a természetes szorongásoldó hírében, hatásait pedig különböző tudományos vizsgálatok is alá tudják támasztani.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: