Lehet túl zajos egy papagáj?

A papagájok zajos állatok, így a rendszeres rikácsolás náluk meglehetősen gyakori jelenségnek számít. Aki papagájt szeretne, nem árt, ha tisztában van vele, hogy új kis kedvence nem lesz a legcsendesebb jószág, ha tehát zavar valakit a zaj, akkor egy akváriummal jobban jár, esetleg olyan hüllőkkel, mint a gekkó vagy a kaméleon.

Persze az is megeshet, hogy alapvetően jól bírjuk madarunk hangoskodását, de egy ponton túl már túlzásnak tűnik a hangoskodás.

Alapvetően a madaraknál a hangoskodás teljesen normális, hiszen így kommunikálnak egymással. Egyes papagájfajok esetében megfigyelték, hogy a napfelkeltét és a naplementét is énekléssel üdvözlik, nemcsak a vadonélő fajokra, de a kedvtelésből tartott papagájokra is jellemző lehet ez a viselkedés. Vannak olyan papagájok is, melyek többedmagukkal lesznek zajosabbak.

Ha az egyik madarunk távolabb van, mondjuk egy másik szobában a társaitól, akkor az sem ritka, hogy egy-egy füttyentéssel jelez neki. Ez természetes reakció, ugyanakkor vannak olyan esetek is, amikor már túl hangosnak érezzük papagájunkat. Szerencsére vannak módszerek, melyekkel kordában lehet tartani madarunk hangoskodását.

Milyen okai lehetnek a túlzott rikácsolásnak?

Általánosságban elmondható, hogy a boldogtalan madarak hangosabbak. Vannak olyan alapproblémák, amik kiválthatják a túlzott rikácsolást, hangadást.

  • Betegség esetén: a túlzott rikácsolás hátterében gyakran áll valamilyen betegség, de a nem megfelelő étrend miatt is előfordul, hogy a papagáj túlságosan hangos lesz. Ilyenkor mindenképp érdemes felkeresni az állatorvost, hogy utána járunk a problémának.
  • Változás esetén: a papagáj szociális lény, így a családban bekövetkező változásra, egy költözésre vagy halálesetre is reagálhat túlzott hangadással.
  • Ha fél a papagáj: akkor is nagyobb zajt csapnak a madarak, ha félnek, ennek sem árt ilyen esetekben utána járni. Esetleg lát vagy hall valamit a madarunk, amitől megijed, és ezért kezd el a szokottnál is hangosabban rikácsolni.
  • Féltékenység esetén: ha új házi kedvenc érkezik a családba, az a papagájunkból féltékenységet válthat ki, ami szintén nagyobb hangadással járhat.

A fenti felsorolt problémákat érdemes kivizsgálni, illetve megoldást találni rájuk, így könnyedén csökkenthető a rikácsolás mértéke.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: