A vérszívók betegségeket terjesztenek, az ágyi poloska pedig egy vérszívó

Az ágyi poloska kapcsán a problémát sokan hajlamosak félvállról venni, holott az ágyi poloska egy ugyanolyan vérszívó, mint a kullancs, csak éppen annyi különbséggel, hogy nem kell hozzá erdőbe menni, hanem otthon, a saját ágyunkban találkozhatunk össze vele.

Ez az aprócska, alig 5-7 milliméteres kis rovar ugyanis ha beköltözik otthonunkba, akkor rendszerint az ágyunkban lakik, és alaposan képes megkeseríteni az életünket, hiszen konkrétan mi leszünk számára a táplálék, és bár megbetegíteni meg tud minket, de megölni csak nagyon ritka esetben. Mégis nagyon fontos megismerni az ellenséget!

Valóban eszik belőlünk, de betegséget nem terjeszt

Az ágyi poloskák a rendszertant figyelembe véve a poloskák legközelebbi rokonai, azonban semmiképpen se keverjük össze őket azokkal a főként növényi nedvekkel táplálkozó fajokkal, amelyek teljesen békésen fogyasztgatják növényeinket, és pláne télen gyakran jelennek meg otthonainkban. Az ágyi poloska ugyanis nem növényevő, sőt éppen ellenkezőleg, kifejezetten vérszívásra teremtették, és bár nem eszi meg az embert, sőt nem is öli meg az embert, de azért érdemes elővigyázatosnak lennünk vele.

Érdemes már itt leszögezni, hogy az ágyi poloska bár valóban belőlünk táplálkozik, a vérünket issza, ellenben a legtöbb vérszívóval ellentétben semmilyen betegséget sem terjeszt, így a közhiedelemmel ellentétben inkább kellemetlen, mint túlontúl veszélyes állat. Persze ez nem jelenti azt, hogy az ágyi poloska közvetetten nem tud hozzájárulni bizonyos betegségek kialakulásához, azonban kutatások bizonyítják, hogy hiába fertőzték meg őket például különféle emberi betegségekkel, azok közül egyet sem adott tovább. Ez bár megnyugtató kijelentés lehet, ellenben a gyakorlatban így sem szívesen látjuk az ágyunkban az ágyi poloskát. Hogy miért?

Leginkább azért, mert az ágyi poloska bizony csíp, és csípése rendkívül kellemetlen, rendszerint tömegével jelenik meg a testünkön, nagyon nehezen gyógyul, ellenben rendkívül viszket és fájdalmas is. Az állandó vakarás miatt ezért könnyedén képződhetnek sebek, aminek jóvoltából könnyedén felmerülhet fertőzésveszély, sőt maradandó hegek is maradhatnak utána, sőt pszichikai hatást is kiválthat az emberből, ezáltal a kiszolgáltatottság mellett undorhoz és fóbiához vezethet, lévén a poloskák megjelenésével konkrétan otthonunk elveszíti intim jellegét és tisztaságát.

Az ember magának köszönheti az ágyi poloskát

Az ágyi poloska eredetileg a Közel-Keletről származó rovar, amely eredetileg denevéreken élősködött, méghozzá jellemzően sötét barlangokban. Az ősember pedig egykoron barlangokban lakott, és mivel az emberek ekkor már kevesebb szőrrel rendelkeztek, az ágyi poloska apránként étrendet váltott, és a denevérek helyett rákapott az emberi vérre, és mindmáig mi jelentjük számára a kedvenc táplálékot. A mai ágyi poloska első jelenlétét egyébiránt az ókori Görögországban jegyezték fel először, noha tömeges megjelenésére, mondhatni elszaporodására a 20. században került sor, amikor az emberek az új közlekedési eszközökkel vagy a higiénia hiányával bárhol felüthették, és fel is ütötték a fejüket.

Hogy miként juthat el az ágyi poloska a lakásunkba? Nagyon egyszerű! Menjünk el nyaralni, dolgozni, vagy utazzunk tömegközeledési eszközön, érjünk hozzá csak a ruhánkkal vagy a táskánkkal egy olyan helyhez, ahol korábban egy hajléktalan utazott, és az ágyi poloska észrevétlenül át is mászik ránk, majd hazavisszük, és ha nincs szerencsénk, éppen egy vemhes nőstény volt az, aki rögtön el is szaporítja az állományt.

Nagyon nehéz tőle megszabadulni

Az ágyi poloskák rendszerint az ágyunkban érzik jól magukat, és mivel nagyon óvatos, éjszakai állatok, ezért napközben kis zegzugokban húzzák meg magukat, ezáltal akár még a konnektorba vagy műszaki cikkeinkbe is bemásznak, ha szükséges, hogy egy nagyot aludjanak. Éjszaka, a sötétben aztán aktivizálják magukat, és élelem után kutakodnak, és megtámadnak minket. Aljas állatok, mert csípésükkel együtt érzéstelenítőt juttatnak a szervezetbe, ezáltal akkor rögtön nem érezzük a fájdalmat, így lehet, hogy sokan arra ébrednek reggel, hogy akár több száz csípés van rajtuk. Az ágyi poloska ugyanis erek után kutat, és addig csipked minket, amíg meg nem találják a legízletesebbet.

Mivel fényre érzékenyek, napközben soha nem látjuk őket, maximum éjszaka, egy váratlan villanygyújtással, de mivel ilyenkor akár 10-20 is megjelenhet ágyunkban, talán jobb, ha ezt nem tesszük meg, inkább egy szakember szakszerű segítségét kérjük, mert az ágyi poloska bár fertőzést nem terjeszt, de közvetetten nagyon csúnyán meg tudja keseríteni az életünket.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: