5 jó tanács, amit érdemes megfogadni klímavásárlás előtt

A klímavásárlás során nagyon könnyű befürödni és rosszul választani, éppen ezért biztosan rengetegen vannak az országban, akik úgy vélekednek, hogy bárcsak állt volna valaki mellettük, és segített volna nekik legalább 5 hasznos tanáccsal a vásárlás, vagy a beállítás előtt. Egy klíma megvásárlásakor ugyanis rengeteg kérdésben kell dönteni, ami segítség nélkül egyáltalán nem biztos, hogy egyértelmű lesz.

Ilyen például a kültéri és a beltéri egység elhelyezésének kérdésköre, vagy éppen az, hogy mekkora teljesítményre lesz szükségünk az ideális választáshoz. Ismert tény ugyanis, hogy egy klímaberendezést minden esetben hosszabb távra tervezünk, és mivel egyszeri, de nagyobb kiadásról van szó, ezért nagyon fontos lehet figyelembe venni hozzá néhány nagyon lényeges dolgot. Ehhez nyújtanánk most segítséget öt egyszerű tanáccsal!

1. A kültéri egység elhelyezése

Rengetegen esnek abba a hibába, hogy egy új klímaberendezés megvásárlásakor nem járnak el körültekintően azzal kapcsolatban, hogy milyen kültéri egység is jár az adott berendezéshez, illetve azt hová is tudnák majd felszerelni. Ez különösen panellakás esetén nagyon kényes téma, amiről mindig egyeztetni kell mielőbb a közös képviselővel és a szomszédokkal is, hiszen van olyan rendelet Magyarországon, amely szerint homlokzatra az egységes utcakép miatt például nem lehet külső egységet elhelyezni, amit sokan félvállról vesznek – rengeteg ilyet látni a fővárosban is –, azonban egy feljelentés az önkormányzatnál, és máris kész a több százezres bírság. Sőt, az egység is lekerül, ezáltal pedig a klíma működésképtelenné válik! A probléma különösen adott, ha műemlékvédelem alatt álló házról beszélünk, amelyen biztosan nem lehet majd kültéri egységet elhelyezni, legfeljebb az erkélyen, a körfolyosón vagy a padláson. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy minél távolabbra kerül a kültéri egység, a szerelés költsége annál magasabbra emelkedik.

5 jó tanács, amit érdemes megfogadni klímavásárlás előtt

5 jó tanács, amit érdemes megfogadni klímavásárlás előtt

2. A beltéri egység elhelyezése

Ha a kültéri egységnek találtunk helyet, akkor még a beltéri egység elhelyezéséről is gondoskodnunk kell, amivel könnyebb ugyan a dolgunk, de bizonyos szabályokat itt is érdemes megfogadni. Soha ne helyezzük például ággyal, székekkel vagy kanapéval szemben, mert ott nem tudunk majd nyugodtan pihenni a huzat miatt, amitől meg is fázhatunk. Legyen továbbá a beltéri egység közelében áramforrás, és ha lehet, akkor ezt az egységet nyílászárókhoz, ha olyan kialakítású, akkor bejárat fölé helyezzük el.

3. Így válasszunk teljesítményt

Hogy a klímával megfelelő komfortot tudjunk elérni, ahhoz szükség lesz a megfelelő teljesítmény kiválasztására is. Általánosságban kijelenthető, hogy a kisebb helyiségekbe elegendő a 2,5 kW-os teljesítményű készülék beszerzése – maximum 30 négyzetméterig –, de nappalikba, nyitottabb terekre, maximum 45 négyzetméterig már a 3,5 kW-os teljesítményre is szükség lehet. Természetesen léteznek ennél nagyobbak is, de a legtöbb otthonba ezek feleslegesek, illetve az első két alternatíva kapcsán is rengeteg dolgot figyelembe kell vennünk a szigeteléstől kezdve, a belmagasságon át a fekvésig bezárólag.

4. Így válassz típust

Ha klímát választunk, akkor mindig ügyeljünk arra, hogy az minőségi legyen, hiszen nem egy olcsó berendezés, ezáltal a javítása sem az, még a kevésbé ismert gyártókénak sem. Fontos tehát, hogy jó minőséget válasszunk, amit meg is kell fizetni, ezáltal amennyiben egy hivatalos, garanciális, inverteres klíma, amely évek múltán is képes lesz ellátni a feladatát, jelenleg 150 ezer forint környékén mozog, noha vannak drágább darabok is. Ez az árkategória azonban csak egy lélektani határ, amely alatt nagyon komoly problémák lehetnek a garanciális háttérrel, illetve az általános minőséggel, vagy csak szimplán nem inverteres, hanem hagyományos készülékkel van dolgunk, ami nemcsak hangos és korszerűtlen, hanem nagyon sokat fogyaszt is.

A középkategóriát általában olyan gyártók erősítik, mint a Daikin, Toshiba vagy a Midea, amelyek elérhető áron kínálnak kielégítő teljesítményt, ezáltal kis túlzással bármelyiket választhatjuk belőlük, hiszen kielégítik az általános igényeket, legyen szó zajszintjükről, alacsony fogyasztásukról és a többi. Persze választhatunk csúcskategóriás berendezést is, mint amilyen például a Fujitsu, ami bár elég drága, ellenben páratlan teljesítményre képes, hovatovább akár 10 év garanciát is biztosítanak rá, ezáltal rendszeres hűtés és fűtés esetén érdemes lehet ebben gondolkodni.

5. A garanciára mindig ügyeljünk

A klíma nem olcsó berendezés, nem egy-két évre vesszük, éppen ezért nagyon fontos szempont legyen a választás során. Olyannyira, hogy amennyiben azt tapasztaljuk, hogy egy klímaberendezésre mindössze 1 év garanciát kapunk, akkor azt inkább érdemes elkerülni messzire.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: