Ismerjük fel időben a rákot a kutyánknál!

Sajnos állatainkat is érinthetik a daganatos megbetegedések, ezért nagyon fontos, hogy ha állatot tartunk, tisztában legyünk annak legelső tüneteivel, hogy még időben állatorvosi segítséget tudjunk kérni. A daganat fajtatiszta és keverék kutyáknál is előfordulhat, kortól nemtől függetlenül. De többnyire kimondottan az idősödő állatoknál jelentkezik ez a betegség.

Kialakulását befolyásolhatja a helytelen táplálás, a genetika, a stressz és a környezeti hatások is. A daganat egy olyan betegség, melynek tünetei annyira eltérőek lehetnek, hogy nem egyszerű egy gazdi számára felismerni őket. Vannak például olyan daganatok is melyek kialakulása csak nagyon minimális, vagy egyáltalán semmilyen fájdalmat nem idéz elő. Vannak azonban azok az egyértelmű jelek, melyekből pontosan tudhatjuk, hogy kutyánkkal valami nincs rendben.

  1. Bűzös lehelet. A fogíny színének megváltozása, vérzése, megszokottól eltérő, bűzös lehelet lehet a szájüregben kialakuló daganatok első jele. Ez a megjelenési forma az egyik legalattomosabb, hiszen akár hónapokig teljesen tünetmentes. Ezért célszerű időközönként megvizsgálni kedvencünk száját és fogait.
  2. Fulladás és köhögés. Természetesen, ha kutyánk néha köhint, egyet az nem azt jelenti, hogy biztosan daganatos. Ám ha rövid időn belül a köhögése nem múlik el, vagy inkább el kezd erősödni, illetve azt vesszük észre az állaton, hogy a levegővétel is nehézkes számára, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz! A légcsövet és a szívét érintő megbetegedések, illetve a tumor első jelei is lehetnek ezek.
  3. Vérző orr. Semmilyen helyzetben sem normális dolog, ha egy kutyusnak vérzik az orra, ezért erre a dologra fokozottan oda kell figyelni! Az orrüregi daganatok kialakulása a legtöbb esetben az idősebb kutyáknál lép fel.
  4. Váladékozás. ha a kis kedvencünk szeme, orra, végbele vagy nemi szerve elkezd váladékozni, akkor haladéktalanul állatorvoshoz kell őt vinni. Ne gondoljunk egyből a legrosszabbra, hiszen ez lehet egy gombás, vagy bakteriális fertőzés is, ám sajnos a tumor egyik jele is lehet a váladékozás, főleg akkor, ha a váladék szokatlan állagú és szagú.
Ismerjük fel időben a rákot a kutyánknál!

Ismerjük fel időben a rákot a kutyánknál!

Hirtelen fogyás. A hirtelen súlyváltozásra minden állatnál jelent valamit, legyen az hízás, vagy fogyás. A rákos sejtek ugyanis nagyon gyorsan képesek szaporodni, emellett pedig rengeteg energiát emésztenek fel. Ilyenkor pedig a tápanyagot a kutya szervezete elől veszik el.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: