Hogyan védjük meg télen a kerti medencét?

Bár az ősz meglehetősen enyhe volt idén, lassan már beköszönt a borongósabb idő, a kerti medencéket pedig ideje felkészíteni a télre, hiszen ilyenkor már inkább vágyunk egy meleg kakaóra, forró csokira, és egy puha takaróra, mint egy nagy csobbanásra a medencében.

A hazai időjárás azonban meglehetősen zord és fagyos tud lenni, ezért megfelelő módon kell eljárnunk, ha azt szeretnénk, hogy a medencénk épségben vészelje át a téli hónapokat, és a tavaszt ne egy költséges javítással kelljen kezdenünk.

A medence téliesítése lépésről lépésre:

Sokan úgy gondolják, hogy a medence téliesítése rendkívül bonyolult, ezért nem is mernek kerti medencét építtetni a kertjükbe, pedig egyáltalán nem az, csak a lépéseket kell megfelelő sorrendben elvégezni:

  1. Az első lépés a vízszint beállítása, ez rendkívül fontos. Kétféle módon is megtehetjük ezt. Az egyik, hogy a vízszűrő nyílás (szkimmer) alá állítjuk be a vízszintet, a másik pedig, hogy a vízszűrő nyílás fölé, ebben az esetben viszont fagytestet kell helyezni a szkimmerre, hogy megakadályozzuk a fagykárokat.
  2. A második lépésben a csövek, berendezések és gépészeti elemek víztelenítését kell elvégezni, illetve a befúvók szigetelését fagydugóval. Erre azért van szükség, hogy megakadályozzuk a csövek, berendezések szétfagyását, repedését.
  3. Harmadik lépésben a kiegészítő elemek, mint a létra, eltávolítását kell megtenni.
  4. A negyedik lépésben gondoskodni kell arról, hogy tiszta legyen a víz, ami a medencében marad. Az első lépésben már érintettük, hogy a kerti medencét nem szabad teljesen leereszteni, most pedig a tisztításáról is gondoskodni kell. A medence falait is érdemes letisztítani, de a medenceporszívóra és a fölöző hálóra is szükség lesz.
  5. Az ötödik lépés a medence pH értékének és szabadklór tartalmának beállítása. Az ideális pH 7,2 – 7,6 között van, a szabadklór esetében pedig 3 – 5 mg/L közötti értéket kell beállítani.
  6. Ezt követően használhatunk téliesítő folyadékot, melynek adagolását a dobozban található segédlet ismerteti a számunkra.
  7. A következő lépés, hogy elhelyezzük a fagytesteket a medencében, kereszt vagy átlós irányban érdemes őket elhelyezni.
  8. Végül érdemes egy téli védőtakarót is felhelyezni.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: