Új törpe galaxist fedeztek fel

Az új felfedezést orosz és amerikai kutatóknak köszönhetjük, akik a Lokális Csoport tagjaként azonosították. A Lokális Csoport magában foglalja a Tejútrendszert és az Androméda-ködöt. Nincs olyan vészesen messze, 7 millió fényév utazással már el is juthatunk oda. Tejútrendszerünk a kb. hatvan tagot számláló kongomerátumnak /Lokális Csoportnak/ része.

A felvételeket 2014-ben rögzítették. Kks 3 nevet kapta és a Hydra csillagkép irányában vehetjük szemügyre a déli égbolton, ha van otthon egy Hubble űrtávcsövünk. Az új galaxis, egy szferodális törpe galaxis, dSph típusba tartozik. Nem jellemző rája a Tejútrendszerből ismert alakzatok spirálok, valamint nem található benne nyersanyag amiből új csillaggenerációk fejlődhetnének ki, ezért egy öreg rendszerrel van dolgunk. A csillagkeletkezéshez szükséges gázanyagot, valamint port a nagyobb tömegű galaxisok söprik ki a törpe galaxisokból. A feltételezés onnan adódik, hogy sok dSph típusú galaxis lebeg a nagyobb a nagyok körül.

Kks 3 törpegalaxis

Kks 3 törpegalaxis – az alábbi negatív képet a Hubble űrtávcső készítette

Az izolált objektumok más módon fejlődtek, ott már sokkal hamarabb lezajlott egy csillagkeletkezési folyamat, aminek hatására elfogytak a gázok és a porok, ezért új csillagok már nem alakulhattak ki bennük. A dSph típusú objektumok segítenek megértetni a tudósoknak a galaxisok képződését, fejlődését, formálódását. Ennek okaként a tudósok megpróbálnak a Lokális Csoporton kívül is galaxisokat találni. Mivel a hidrogénfelhők hiánya ezt megakadályozza, ezért az egyedi csillagok azonosításával próbálkoznak a szakértők. A nehézségek miatt ezért ez csak a második törpe galaxis a Lokális Csoportban amit felfedeztek az évek alatt. Az elsőt még 1999-ben sikerült, KKR 25 nevet adták nekik, és ugyanez a tudóscsoport fedezte fel annak idején.

Az ilyen jellegű galaxisok megtalálása nem könnyű munka, még szuper teleszkópokkal is rengeteg időre és türelemre van szükség. Az űrről alkotott ismereteink a sok megfigyelésnek köszönhetően egyre bővülnek, folyamatosan találnak új érdekességeket. Még az is előfordulhat, hogy milliónyi törpe galaxis van a nagy galaxisok között. Az űrteleszkópokat is fejlesztik, már nagyon várják a legújabb E-ELT nevű és a James Webb nevű gépet, ami még jobb rálátást enged szomszédinkra.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: