Tippek gyerekmatrac vásárláshoz

Ha gyerekekről van szó, csakis a legjobb termékekben szabad gondolkodni. Akár cipő, akár étel, akár tisztálkodószer, akár matrac a kiválasztandó áru, mindenképpen a minőségi termékek között kell keresgélni. A gyerekek érzékenyek, még fejlődésben vannak, így csak a maximum elég jó számukra.

Gyerekmatrac vásárlása során rengeteg tényezőt kell figyelembe venni és nagyon sok elvárásnak kell megfeleltetni a kiválasztott darabot. Így van ez a felnőttek számára vásárolt matracoknál is, azonban gyerekek esetén sokkal nagyobb a felelősség. Egy gyerek fejlődő gerincének, vázának, izomzatának nagyon nagy szüksége van az alvás közbeni megfelelő alátámasztásra. Egy rossz matracválasztás akár még ronthat is a gerincferdülésen, csípőficamon, valamint a kényelmetlen ágy kevésbé pihentető alváshoz vezet. A fejlődéshez alvásra is szükség van, méghozzá minőségi, mély, nyugodt alvásra, amit csakis kiváló matraccal lehet elérni.

A gyerekek, babák ergonómiája nem sokban tér el a felnőttekétől, csupán a fentebb már kiemelt fejlődésben levés, ami hatalmas szerepet kap, mikor matracot választunk. A legtöbb szülő először ismerősök, barátok véleményét kéri ki ez ügyben, de nagyon sokan puhatolóznak baba-mama fórumokon is vagy tanácsot kérnek a védőnőtől, gyerekorvostól. Ez mind kiváló megoldás, sőt együttesen talán a legjobb, főleg, ha a szülők szánnak némi időt a szakmaibb „továbbképzésre”, azaz utánanéznek a gyerektest és a matracok sajátosságainak.

Tippek gyerekmatrac vásárláshoz

Tippek gyerekmatrac vásárláshoz

Gyerekmatracot választani azért is nehéz, mert a gyerekek nem tudnak pontos képet festeni arról, hogy mely matrac a legideálisabb számukra. Kényelmes? Nem túl kemény? Nem túl puha? Honnan tudna ezekre a kérdésekre választ adni egy kicsi gyerek? Maximum néhány hét használat után vehető észre, hogy a gyerek nem alszik jól és ennek nincsenek látható külső okai. Ilyenkor érdemes kivizsgálni a matrac és a gyerek kapcsolatát, ami elég nehéz. Többször kell kérdezni, ki kell próbáltatni a gyerekkel különböző fekvőhelyzetekben a matracot és célirányos kérdésekkel talán rájöhetünk, hogy a matraccal van baj. „Nyom valahol? Kényelmetlen valahol, ahol besüpped? Rossz a válladnak, ha az oldaladon fekszel? És a nyakadnak?  – Ehhez hasonlóak a célirányos kérdések, melyeket érdemes feltenni, mert ezekre aránylag jól tud majd válaszolni a kicsi.

A fentiek mellett azért tudunk néhány tippet adni ahhoz, hogy nagy valószínűséggel jó matracot válassz gyereked számára:

  • Próbáltasd ki a gyerekkel minden fekhelyzetben!
  • Ha azt látod, hogy minden ponton ergonomiailag a természetes, egészséges alátámasztást biztosítja, valószínűleg megfelelő lesz.
  • Ha nem süpped be eléggé, akkor torzítja a váz szerkezetét, ez kényelmetlen, nyugtalan alvást hoz magával és hosszú távon, a gyerek fejlődése során torzítja a testet, főleg a gerincet.
  • Ha túlzottan puha és süppedős, szintén torzítás alakulhat ki.
  • Ne kényszerítse merev tartásra a testet. Minden matracnál nagyon fontos, akár gyerekmatracról, akár felnőtteknek szánt matracról van szó, mivel a merev tartás káros az egészségre.
  • Legyen légáteresztő! Nagyon fontos, hogy a matrac megfelelő szellőzéssel rendelkezzen, így az alvási hőmérsékletet is pozitív irányba tolja, valamint jobban vezeti a nedvességet, ami gyerekeknél nagyon fontos, hiszen néha előfordulhat a nyálkicsorduláson kívül egy kis bepisilés is. Arról nem is beszélve, hogy a kicsit hajlamosak az ágyban inni, de még nem túl ügyesek, sokminden kiborulhat a matracra.
  • Az előbbi pontban foglaltak miatt az is nagyon fontos, hogy könnyen tisztítható matracot válasszunk.
  • Főleg a habmatracok között nézelődjünk, mert bár a biomatracok, főleg a kókuszrost nagyon csábító, gyerekek számára nem annyira megfelelő. Habmatracok között is rengeteg típust találunk, különböző keménységgel.
  • A matrachuzat is fontos tényező, mosható, légáteresztő, kényelmes, nem bolyhosodó anyagból kell készülnie.

Miért kell gyakrabban cserélni a gyerekmatracot?

Nem az elhasználódás miatt, hanem azért, mert a gyerekek súlya, mérete változik, így a puhább matracot keményebbre kell cserélni vagy nagyobbat kell venni, esetleg már felnőtt méretet. A kicsik

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: