Tanuljon szakmát: klímaszerelő

Manapság nagyon nehéz jó szakma, bizonyítvány nélkül elhelyezkedni. Sokan a diplomát preferálják, mások a szakképzésben látják a jövőt: egy a lényeg, csináljuk jól, és akkor meglesz a munkánk gyümölcse. Egyre többen döntenek úgy, hogy klímát vásárolnak otthonukba, irodájukba, egy klímaszerelői végzettséggel megnyílhatnak a kapuk előttünk.

Miért előnyös a klímaszerelői végzettség?

Egyre felkapottabb szakmává válik a klímák szerelése. Igény is mutatkozik rá, egyre többen döntenek úgy, hogy vásárolnak otthonukba hűtő berendezéseket. Főleg a késő tavaszi és nyári időszak a forgalmas, így akár másodállásban, keresetünk kiegészítésnek is érdemes lehet ilyesmivel foglalkozni. Nem javallott a saját beszerelése a klímáknak, az esetek nagy többségében tehát szerelőt fognak hívni a vevők.

Akár főállásban is foglalkoztathatnak bennünket klímaszerelőként, de vállalkozhatunk is. Amennyiben már van főállásunk, de azt nem akarjuk feladni, akkor mellékesként is dolgozhatunk klímásként, mondjuk hétvégenként Keresetünk kiegészítésének ideális, hirdethetünk online, a helyi újságokban is, ha szerencsénk van, hamar elterjedhet a hírünk, és akkor rendszeres vásárlóink is lehetnek.

A tanulás meghozhatja gyümölcsét

A tanulás meghozhatja gyümölcsét

Jó benne, hogy különösebben nem vagyunk semmihez sem kötve, akár mozgó dolgozóként ki is szállhatunk a környező településekre. Nem csak a beszereléskor lehet ránk szükség, nem árt, ha évente megvizsgáltatják a vevők a berendezésüket, ráadásul, ha gond van, akkor is tudnak szólni nekünk.

A képzés

Az OKJ-s szakképzési portál szerint a szakma megnevezése Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő. Csőhálózatszerelő rész-szakképesítést szerezhetünk, a ráépülés pedig Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő lehet. A képzéshez szakmai előképzettség nem szükséges, de alkalmassági, egészségügyi alkalmassági és pályaalkalmassági követelményeknek meg kell felelni. A képzés nappali, esti és iskolarendszeren kívüli formában is indul, ideje 3 év.

Ha a keresőbe beütjük a klímaszereléssel vonatkozó képzéseket, akkor azonban egy kicsit más kép tárul a szemünk elé. Szinte csak kizárólag fizetős képzésekkel találkozhatunk – nem jelenti persze azt, hogy nem létezik ingyenes, legfeljebb csak nehezebb megtalálni. A képzési idő változó, jellemzően több hónapos-éves időtartamban lehet találkozni a tanfolyammal. Ezek igazából nem iskolarendszerű képzések, nézzük meg, hogy tanúsítványt vagy valódi szakmát ad a képzést biztosító hely, mert nem mindegy!

A képzés ára igen borsos, két- háromszázezer forintba is kerülhet. Mindenképpen körültekintően válasszunk képzési helyet. Elképzelhető, hogy részletfizetés is lehetséges egyes helyeken, kérdezzünk rá. Sok esetben a tanfolyamba nem tartozik bele a tananyag vagy a vizsga, tisztázzuk, hogy miért fizetünk!

Fontos dolog: klímát szerelni kizárólag gyakorlattal, képesítéssel lehet, és csak így tegyünk. Ha ügyesek vagyunk, a tanfolyam árát viszonylag gyorsan visszahozhatjuk, számoljunk utána, hogy megéri-e a befektetett pénz, idő és energia.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: