Szomorú: a magyar kisiskolások negyede veszélyesen kevés vizet iszik!

Noha a magyarországi gyermekek elhízási aránya is meglepően ijesztő adatokat mutat a legutóbbi statisztikák alapján, a legfrissebb kutatások azonban arra próbáltak rávilágítani, hogy a 4 és 10 éves gyermekek egy jelentős része veszélyesen alul-hidratáltnak tekinthető, avagy sokkal kevesebb vizet iszik, mint amennyire szükségük lenne.

Mindez azért különösen nagy probléma, mert az alulhidratáltság bizonyítottan káros az immunrendszer védelmének tekintetében, de a gyermekek koncentrálóképessége is csorbát szenvedhet abban az esetben, ha túl keveset isznak, esetleg éppen cukros löttyökkel próbálják meg csillapítani szomjúságukat, amivel rendkívül nagy kárt tesznek szervezetükben.

Már az óvodások is érintettek

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb kutatásai szerint ma hazánkban a 7 és 10 év közötti gyermekek egynegyede veszélyesen kevés vizet fogyaszt a mindennapokban, sőt mi több, a probléma egyre jobban érinti a kisebb korosztályt is, ezáltal gyakran már a 4-6 éves gyermekek is érintettek benne. A helyzet az adatok szerint jelenleg a 9-10 éves fiúknál a legrosszabb, az ő esetükben ugyanis tízből már legalább négy gyermek jóval kevesebb vizet fogyaszt el, mint amennyire valójában szükségük lenne, napi vízbevitelük így a kritikus határérték alatt helyezkedik el.

Kevés vizet isznak és egészségtelenül táplálkoznak

Kevés vizet isznak és egészségtelenül táplálkoznak

A szakértők egy 800 fős, tehát reprezentatívnak tekinthető, fővárosi és kecskeméti gyermekeket érintő mintán végezték el a felmérést, ami hazánk történetében az első olyan kutatás volt, ami a kicsik vízfogyasztási szokásait illetve hidratáltsági állapotát vette górcső alá. Érdekesség, hogy a kritikusan alacsony vízfogyasztás kiemelkedően nagy számban fordult elő a túlsúllyal küzdő gyermekeknél, hiszen a normális testsúlyú társaiknál minden harmadik, a túlsúlyosaknál azonban már minden második szenved a problémától. Ez azzal magyarázható, hogy a túlsúly alapvetően megnöveli a szervezet folyadékigényét, tehát minél túlsúlyosabb valaki, annál több tiszta vízre lenne szükségük, de a gyermekek még ilyen esetben sem isznak többet.

Márpedig a gyermekek elegendő és rendszeres vízbevitele még a felnőttekénél is lényegesen fontosabb tényező, hiszen egyrészt fejlődő szervezet lévén több vízre van szükségük a növekedéshez, másrészt pedig testsúlyukhoz képes arányosan nagy a testfelületük, vagyis sokkal több víz párolog el szervezetükből, mint a felnőttek esetében. Fokozza a problémát, hogy a gyermekek gyakran még akkor sem isznak, ha szomjasnak érzik magukat, a szülők pedig maguk sincsenek tisztában azzal, hogy mi is valójában az egészséges irányelv ebben a témában.

Mennyi az annyi?

A magyarországi gyermekek számára – az éghajlati tényezőket figyelembe véve – naponta legalább 1 liter jó minőségű és tiszta vizet kellene meginniuk 7 és 10 éves korukban. Ezt nem helyettesítheti sem ételekkel, sem gyümölcsökkel, de különösképpen cukros üdítőitalokkal nem, amelyek a közhiedelemmel ellentétben csak tovább rontják a helyzetet, mert fokozzák a dehidratáltságot.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: