Önműködő traktorok

Eddig sem a kormányzás volt a legmegterhelőbb munka a robotkormányos mezőgazdasági gépekben, de a technika fejlődésével újabb lépéssel közelebb kerültek a gépek az ember nélküli jövő felé. Mint mindenhol, a traktoroknál is csepegtetik a fejlesztéseket.

Először csak a szántani kívánt sort tartja a traktor pár centi pontossággal, aztán már azt is könnyűszerrel tudja, hol kell kikapcsolni a vetőgépet, hogy ne pazarolja a felbecsülhetetlen értékű vetőmagot. Még nem lehet tudni, mikor tűnnek el a gépkezelő munkások a traktorokból vagy kombájnokból, de nem biztos, hogy egyhamar.

Mivel sok gazda szeret a gépeivel dolgozni, vagy már inkább mondhatni ezt játéknak, ezért ez a kijelentés, hogy nem lesz szükség traktorvezetőkre, kissé elhamarkodott. A vezető nélküli munkagépekre leginkább az olyan hatalmas területeken lenne szükség, melyek egybefüggőek, és semmilyen terep nehézség sem állja az útjukat.

Egy domboldalon már nem biztos, hogy olyan nagy sikere lenne a sofőr nélküli traktoroknak. Az összes gyártó kínál már olyan gépeket, melyekben GPS alapú navigációs kormányt lehet beállítani, így a gazdának csak ülnie kell és ellenőriznie, hogy jó helyre megy a traktor.

Csúcsminőség önvezetésben is 

A New Holland traktorok olyan szintre emelték ezt a fajta önjáró módot, hogy nem csupán egy gépet, de egyszerre egy egész flottát is képesek lehetünk beprogramozni és elindítani. Olyan szinten jól működik az összehangolódás, hogy ha aratásnál például gyorsít a kombájn, akkor a mellette haladó traktor is ugyan ezt teszi.

Célszerű tehát a tulajdonosnak nem is gépet, hanem márkát választania, mivel ha egyet a munkagépek közül már beprogramozott, akkor az összes többi ugyan olyan márkájú gépe is követni fogja ugyan azokat az utasításokat.

Ezek a traktorok RTK rendszeren keresztül kommunikálnak egymással, így földi sugárzású rádió jelekkel, vagy mobilnettel kapcsolódnak össze. Létezik saját telepítésű RTK adó torony is, melyet a gazdák építtethetnek ki a földjeiken. Ez igen hasznos, mert akkor nem keveredik össze más tulajdonú RTK jelekkel, és 10 km-es hatótávja van.

Más felől viszont már egy kisebb terepakadály, egy domboldal, vagy egy fasor is beleszólhat a megfelelő jel erősségbe. Ilyenkor már szükséges a mobilnet, vagy a jelerősség vevő készülék, hogy zavartalanul haladhasson a munka.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: