Mindig káros az egészségre a penészes étel?

Az élelmiszerek és az egészség szempontjából a penész rendkívül vegyes megítéléssel rendelkezik, hiszen például azonnal kidobjuk a penészes kenyeret, nem tűrjük meg a lakásban sem az egészségtelen penészgombát, ellenben bizonyos sajtokon vagy felvágottakon elvárjuk, hogy penész legyen, mert az ad megfelelő ízt és zamatot neki.

Sokan ebből kiindulva, illetve mert nem szereti, vagy nem teheti meg, hogy kidobja az ételeket, gyakran még akkor is elfogyasztja például a kenyeret, ha penészessé vált. Vajon ez egészségtelen? Elegendő csak levágni a penészfoltot, vagy teljesen ki kell dobni az élelmiszert?

Amit a penészről tudni kell

A penészről kevesen tudják, de ez egy spórákkal szaporodó, erősen fertőző, betegséget is terjesztő, jellemzően szőrös tapintású gombafajta, ami megjelenhet nyirkos környezetben a falakom vagy a bútorokon, de akár élelmiszereinken is. A penész jellemzően zöldes, kékes, esetenként szürkés foltokként jelenik meg az ételen – a leggyakrabban kenyéren és sajtokon látható. Sokan abban a hitben élnek, hogy a penészt csak egyszerűen elegendő levágni, és az étel többi része fogyasztható. Ez azonban óriási tévedés, a penészgomba ugyanis nagyon mély gyökerekkel rendelkezik, ezáltal szabad szemmel nem látható, de az ételek nagy mélységéig is képes behatolni.

Rengetegen talán legyintenek erre, hiszen a penész „csak” egy gomba, azonban elfogyasztása már kis mennyiségben is rendkívül kellemetlen következményekkel járhat együtt. A gomba által termelt mycotoxinugyanis a szervezetünkbe kerülve szinte azonnal mérgezéses tüneteket válthat ki, hasfájást, hascsikarást, hasmenést, hányást, émelygést, bizonyos esetekben pedig légzési nehézségeket is, mert felerősíti az asztmás tüneteket és bőrpanaszokat is okozhat. Hovatovább a kérdéses anyagról egy kutatás nemrégiben azt is bebizonyította, hogy rákkeltő hatással rendelkezik!

Soha ne együnk penészes ételt!

Mindig káros az egészségre a penészes étel?

Mindig káros az egészségre a penészes étel?

A penészt könnyű azonosítani, bárki szabad szemmel is könnyedén felismerheti. Már az sem javasolt, hogy a romlott ételt megszagoljuk, mert ezzel a spórákat azonnal belélegezzük. Természetesen van olyan eset is, amikor a penész még nem tudott megjelenni – nyálkás felületen például nem látszódik –, de ha az élelmiszer állaga már furcsa, puha, nedves vagy fonnyadt, akkor inkább azonnal dobjuk ki, penészes ételt elfogyasztani ugyanis soha nem egészséges.

Egyetlen kivétel ezzel kapcsolatban a sajt, azon belül is a keményebb trappisták, a parmezán vagy a cheddar. Az ilyen sajtok ugyanis annyira sűrű anyagúak, hogy a gombák gyökerei képtelenek mélyre hatolni bennük, esetükben tehát elegendő lesz csak levágni a problémás részt – legalább kisujjnyi vastagon –, és az étel fogyaszthatóvá válik. Soha ne kísérletezzünk ugyanakkor például kaparással, mert ezzel csak szétszórjuk a gomba spóráit, és még nagyobb kárt teszünk a környezetünkben, ezáltal megfertőzhetjük a többi ételt, vagy csak egyszerűen belélegezhetjük a kórokozókat.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: