Milyen szakokon lehet érdemes továbbtanulni, és miken nem?

Ahány év, annyi trend a felsőoktatás piacán is. Folyton folyvást arról lehet olvasni, hogy mely szakokra ne menjen a gyerek, mert túlképzés van, mert sehova nem kellenek miután végzett, ám mégis ezrével jelentkeznek ezekre a képzésekre, aztán pedig hoppon maradnak.

Van az a vicc, hogy mit mond az ember a bölcsésznek? Egy hamburgert, egy sült krumplit és egy kólát kérek… Ha nem is ennyire tragikus a helyzet, mégis van némi alapja annak, hogy miért is alakultak ki ezek a viccek, megjegyzések főként a bölcsész (gúnynevükön büfé-ruhatár) szakos hallgatókkal kapcsolatban.

Az idei évben kicsit változott a trend, és a legnépszerűbb szakok közül eltűnt például a kommunikáció és médiatudomány vagy az andragógia. Ezekre az lehet a magyarázat, hogy a kormány néhány szaknál – pont a túlképzés miatt – központi ponthatárokat állapítottak meg, amik sokszor olyan magasak, hogy viszonylag kevesen tudják átugrani az állami ponthatárt. Érdekes tény azonban, hogy míg egyes bölcsész szakok keretszámát jó alaposan megvágták, addig sokat meghagytak, pedig egy klasszika filológia vagy egy szabad bölcsészet szakos papírral is nehéz bármit is kezdeni.

Rengeteg a lehetőségük van a hallgatóknak, érdemes jó szakot választani

Rengeteg a lehetőségük van a hallgatóknak, érdemes jó szakot választani

Idén a gazdálkodás és menedzsment a nyerő – ami azért fura, mert szintén központilag szabályozott ennek a ponthatára, mert túlképzés van belőle. Szépen feljött a gépészmérnök, a mérnökinformatikus és a gazdaságinformatikus szak is, kérdés, hogy mennyire lesznek ezek hiánypótló szakmák néhány év múlva, mindenesetre ezzel a három papírral (és tudással) már határozottan nőnek az elhelyezkedési esélyek.

A top tízben található még a kereskedelem-marketing, a turizmus-vendéglátás is, állítólag ezekből a szakemberekből sokat képeztek az elmúlt években, és nem egyszerű elhelyezkedni velük. A pszichológia még mindig népszerű szak, ám egy sima alapképzéssel itt nem sokra mennek a hallgatók, mesterképzés, továbbképzés vagy PhD is kellhet a boldoguláshoz. Felkapaszkodott a toplistába az ápolás és betegellátás, valamint az óvodapedagógus szak is, valószínűleg az ezeken végző tanulók hamar fognak munkát találni.

Kilencedik helyre befutott a műszaki menedzser szak is. Csak ezzel a szakkal nehéz lesz a boldogulás, mert mindenfélét tanulnak a hallgatók, de egy már meglévő (vagy jövőben tervezett) közgazdász vagy informatikus diploma mellé ütős választás lehet.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: