Milyen hatással van környezetére egy napelem farm?

Egy szénerőmű vagy egy atomerőmű kapcsán különösebb kutatások sem szükségesek ahhoz, hogy az elégetett szénből származó szmog, vagy az atomenergia termelése során keletkező sugárzó urán kapcsán kijelenthető legyen, hogy ezek a módszerek rendkívüli mértékben károsítják környezetünket.

Mivel azonban rögtön zöldenergiaként lett beállítva már a kezdetektől, az még soha és senki nem vizsgálta korábban, hogy egy napelem farm például milyen biológiai lábnyommal üzemelhet, ergo milyen hatást gyakorolhat a környezet élővilágára.

Nagy-Britanniából érkezett a válasz

Mivel Nagy-Britanniát a ködös Albionként, az örök eső országaként definiálták sokszor és sok helyen a múltban, ezért a legtöbb embernek talán eszébe sem jutott, hogy az ország egyszer egy napenergia-termelő nagyhatalommá válik. Márpedig tavaly augusztus óta elképesztő változás történt ezen a téren az Egyesült Királyságban, ahol közel egy év leforgása alatt több mint 150 százalékos növekedést tudott felmutatni az ottani napenergia-használat. Noha ez az óriási lendület időközben visszaesett kissé, ellenben az országban lassan így is meg fogja haladni a napelemek kapacitása azt a mennyiséget, mint amennyit a Paksi Atomerőmű termel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába süt lényegesen kevesebbet arrafelé a Nap, a britek mégis lényegesen jobban állnak a napenergia kérdésében, mint Magyarország.

Mindez messze nem véletlen azok után, hogy az Egyesült Királyság korábban nagyon csúnyán befürdött az atomerőmű építéssel, így ezt követően inkább az alternatív energiaforrásokban kezdték el kutatni a lehetséges jövőt, legyen szó akár a szélenergiáról, akár az új típusú vízenergiáról, a britek semmitől sem zárkóztak el. Ugyanez korábban már lejátszódott Németországban is, ahol idén már több ízben is olyan ütemben tudtak áramot termelni az alternatív és megújuló energiaforrások, hogy csak a nap- és szélenergiából származó áram mennyisége nem csak önmagában elegendő volt a fogyasztók kiszolgálására, hanem még tartalék is maradt.

Milyen hatással van mindez a környezetre?

Milyen hatással van környezetére egy napelem farm?

Milyen hatással van környezetére egy napelem farm?

Mivel a napelemes vagy szélerőműves energiatermelés a kezdetektől megújuló energiaforrásként volt megjelölve, így szinte alig készültek tudományos kutatások vagy tanulmányok arról, hogy ezek nagyobb mennyiségű alkalmazása milyen hatást vált ki a környezetre. Habár a szélerőműveket néhány állatvédő megtalálta már a múltban azért, mert a különféle szélfarmok az alacsony frekvenciás búgással vagy a madarak vonulási útjának keresztezésével veszélyeztetik, illetve negatívan befolyásolják az állatvilágot, azonban a naperőművek, vagy napelem farmok kapcsán ilyesmiről eddig nem hallottunk.

A Solar Trade Association ennek érdekében most átfogó vizsgálatokat folytatott a témában, és több szakértő bevonásával elkészítettek egy 53 oldalas tanulmányt, amelyben a naperőművek és napelem farmok helyi biodiverzitásra gyakorolt hatását vizsgálták.

Habár a kutatás már a kezdetekben olyan felhanggal indult el, hogy mindenképpen szeretnének találni valamilyen negatívumot, amivel ezt az energiaforrást is meg lehet dobálni a jövőben, azonban a legnagyobb szaktekintélyek, és a leginkább szőrszálhasogatásra kiélezett kutatások is arra az eredményre jutottak, hogy az efféle létesítmények biológiai értelemben szinte semmilyen lábnyomot sem hagynak maguk után a működésük során, vagy nem gyakorolnak negatív hatást az élővilágra és a környezetre.

A kutatók hangsúlyozták, hogy természetesen mindezt nagyban befolyásolja az is, hogy egy napelem farm a megfelelő előírásoknak megfelelően készült-e el, ezáltal megfelelő gazdálkodási – főként hulladékgazdálkodási – tervet dolgoztak-e ki hozzá az üzemeltetők, hiszen máskülönben a keletkező hulladék kapcsán már meg lehetne fogalmazni különféle negatívumokat, ám ezek az atom- vagy szénerőművekhez mérten olyannyira jelentéktelenek, hogy a kutatási anyagban is elvetették jelentőségüket. Sőt mi több, a szakértők megállapították, hogy a napelemek megfelelő felügyelet és előkészítés mellett olyannyira nincsenek negatív hatással a környezetre, hogy még fokozottan védett területen is kiválóan telepíthetők úgy, hogy sem megjelenésükkel, sem működésükkel ne változtassák meg az élővilág és a környezet egyensúlyát.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: