Mikor van szükség a gyökérkezelésre?

Azok fogak esetében amikor a fogbélben (-szakszóval pulpa) már elhalt, vagy legalábbis már nagy mértékű a szuvasodás, fogbélgyulladás vagy egyéb sérülések találhatóak, a gyökérkezelés az egyetlen fogmentő kezelés. Ez a kezelés megment minket egy foghúzástól.

Helyi érzéstelenítés miatt a beavatkozás teljesen fájdalommentesen zajlik. Néhány nappal viszont a kezelés elteltével, a végleges tömés után azonban észlelhetünk enyhe fájdalmat. Ezek tényleg csak 3-4 napig tartanak és ha indokoltnak látjuk nyugodtan szedjünk ez idő alatt fájdalomcsillapítót. A kezelés alatt lényegéében az elhalt, sérült fogbelet egy töméssel helyettesítik majd.

Első lépésként az orvosunk ragaszkodni fog egy röntgen felvételhez. Ennek a segítségével felállítja a diagnózist, betekintést kap a fogaink belső állapotába. A kezelés egy érzéstelenítő injekció beadásával kezdődik, a páciensek nagy része szerint ez a legkellemetlenebb az egész kezelésben. A fog korona részének átfúrásával a szakorvos feltárja az idegkamrát. Ilyenkor a munkafolyamat kicsit lelassul, hiszen roppant precízen kell megvizsgálni a belső szerkezetet.

Meghatározzák az idegcsatornák helyét, formáját, mélységét. A gyökércsatornák megtisztítása igazából abból áll, hogy a fogorvos eltávolítja az elhalt szöveteket, és a csatorna külső részét. Az üresen maradt csatornákba minden esetben gyulladás csökkentő anyagot juttatnak, melyet pár napra egy ideiglenes töméssel fednek le. Néhány nap elteltével ezt a tömést eltávolítják és elkészítik a végleges tömésünket. Ez a végleges tömés a fog belsejét hermetikusan lezárja, a további fertőzéseket megakadályozza.

Mire kell figyelni a gyökértömés után? Milyen szabályokat kell betartanunk?

Lényegében egy gyökérkezelésen átesett fog már nem rendelkezik pulpával, ezért sokkal törékenyebb, sérülékenyebb lehet. Éppen ezért gyakran a tömés után érdemes egy koronát tetetni a fogra, ezzel nem fogjuk kockára tenni a fogak épségét. Ez a fog ugyanúgy hajlamos a szuvasodásra, ezért a higiénia betartása épp annyira fontos, mint bármelyik fog esetében.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: