Mi is az a „Bullet Journal” és mi szükséges hozzá?

A legtöbben szeretünk határidőnaplót vezetni. Azonban a januári kezdeti lelkesedés után sokunkra jellemző, hogy márciusra már nincs kedvünk az egészhez és az elmúlt évek határidőnaplóinak lapjai az év nagy részében üresen maradt végül. Hiába választunk olyan naptárt, ami tökéletesnek tűnik, végül egytől egyig mint, túl egyhangúnak bizonyul ahhoz, hogy abba irkáljunk egész évben.

Azonban létezik egy kreatív megoldás, amelyet Bullet Journal-nak hívnak és képes megváltoztatni mindenki naplózási szokását. A Bullet Journal lényegében a határidőnaplók, a sima naplók és a jegyzetfüzet összefoglaló neve, melyet saját magunk, egyéni igényeink szerint tudunk kialakítani.

Mik szükségesek az elkészítéséhez?

A saját naptárunk kialakításához egy számunkra tetszetős, vastagabb füzetre és néhány írószerre lesz szükségünk. A Bullet Journal füzetnél az egyik legfontosabb dolog, hogy néhány alapvető oldalon kívül az egész füzetet üresen kell hagyni, tehát nem arról van szó, hogy egy hétig írjuk és rajzolgatjuk meg előre az egy éves naptárunkat. A legfontosabb oldalakat érdemes a füzet elejére tenni, ilyen például a névnapok és szülinapok és egy éves naptár. Majd ezután csak a következő hónap lapjait alakítsuk ki.

A Bullet Journal az egyik legkreatívabb mondja a naplózásnak, hiszen minden lapot úgy dekorálhatunk ki, ahogy csak kedvünk tartja. Az, aki szeret rajzolni és művészkedni, annak tökéletes lehet, hiszen erre biztosan nem fog ráunni, úgy, mint a hagyományos naplókra. A legtöbben nagyon szeretik, hogy minden hónapnak adhatnak egyedi témát. Például a január egyértelműen egy kék színekből álló, havas tájat előidéző kinézetet kap, míg az augusztus egy nyaralós, napernyős, pálmafás témában tündököl majd.

Most ősszel pedig az októberi oldalak narancssárga és barna színben pompáznak és minden oldalra rajzolhatunk egy kis rókát, sünit vagy pár őszi falevelet. A saját füzetedet úgy alakítod ki, ahogy neked tetszik! Egyedi igényeidhez szabva, különböző táblázatokat is tudsz bele készíteni.

Néhány alapvető írószeren és a füzeten kívül nem is kell sok minden ahhoz, hogy kedvünkhöz igazítsuk az egyedi határidőnaplónkat. Külön élmény színes Post It-eket ragasztani bele, amelyre külön lehet jegyzetelni, de használhatunk rikító színekben pompázó oldaljelölőket is, hogy a legfontosabb oldalakat könnyedén megtalálhassuk utólag. A táblázatok kialakításához a legtökéletesebb eszköz a tűhegyű filc, illetve egy kis méretű vonalzó.

Ahhoz hogy a naplónk átlátható és érthető legyen, célszerű külön szövegkiemelőkkel jelölni a főbb címeket. A különböző színekkel pedig úgy variálhatunk, ahogy csak szeretnénk! A legtöbben sokszor használnak színes ceruzákat is a Bullet Journal dekorálásához, illetve a színes filckészleteket is előszeretettel veszik igénye a díszítés során. A saját naplónk kialakításában csak a képzeletünk szabhat határt, ötleteket pedig bátran meríthetünk az internetről is.

Szponzoráció: Irodaszer Webáruház: www.alter.hu

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: