Már környezetbarát tapétával is színesíthetjük lakásunkat

Noha sokan bizonyára nem is gondolnák, azonban a jelek szerint a tapétázás lehet a jövőben az egyik legjobb megoldás arra vonatkozólag, hogy megszüntessük a rendkívül káros, és nagyon sok ember életét megkeserítő beltéri légszennyezettséget.

A probléma kapcsán sokan csak legyintenek, azonban az ENSZ adatai szerint óriási problémáról van szó, hiszen csak a beltéri légszennyezettségben többen halnak meg manapság világszerte, mint a maláriában vagy az AIDS-ben.

A beltéri légszennyezettség

A beltéri légszennyezettség annak ellenére sem kap túl nagy figyelmet az emberektől, hogy komoly betegségek előidézője is lehet. A WHO, avagy az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi statisztikái szerint például évente átlagosan 7 millió ember hal meg a beltéri légszennyezettség közvetlen vagy közvetett hatásai miatt. Hogy honnan ilyen rossz a szobák levegője? Meglepő, de nem a kintről beszivárgó szennyezett levegőtől, hanem a régi falfestékek esetében használt veszélyes oldószerek, vagy olyan anyagok miatt, mint a matracok és az ülőgarnitúrák égésgátlói, amelyek mellett például illatosított füstülők révén mi is hozzájárulhatunk ehhez a szennyezéshez.

Ezen problémák egy jelentős részére könnyedén segítséget nyújthat egy új találmány, amit feltalálói nemes egyszerűséggel csak környezetbarát tapétának neveztek el, hiszen teljes egészében környezetbarát anyagokból készítették el. A vlies tapétának nevezett új burkolóanyag növényi rostokból készül, azokat pépesítik, és lényegében azt hordják fel a falra. Konkrét tapétacsíkok tehát ebben az esetben nincsenek, inkább egy kenhető anyag, ami egy vékony réteget alkot majd falainkon, mellőzve a tapétázás során alkalmazott legveszélyesebb összetevőt, a ragasztót, végső soron így csökkentve a beltéri légszennyezettséget.

Már környezetbarát tapétával is színesíthetjük lakásunkat

Már környezetbarát tapétával is színesíthetjük lakásunkat

Sok a szennyezőanyag az otthonokban

A régi festékek mellett ugyanis a régen alkalmazott tapétaragasztók nagyon sok toxikus anyagot tartalmaztak, amelyek komoly betegségeket is előidézhettek a lakóknál. Ez az újfajta eljárás azonban ezt teljes egészében kiküszöböli, és mivel konkrétan maga a tapéta anyaga is növényi alapú, az sem tartalmaz semmi olyan mesterséges összetevőt, ami problémát okozhatna, így konyhák vagy gyerekszobák esetében kiemelkedően jó választás lehet.

A beltéri légszennyezettséggel foglalkozó szakemberek egyébiránt már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a mai otthonokban a műanyag nyílászárók olyan légmentesen zárnak, hogy sokkal nagyobb szükség van a rendszeres szellőztetésre, máskülönben a természetes légcsere folyamata nem valósulhat meg, avagy a szennyezőanyagok egyszerűen felhalmozódnak a lakásban. A legnagyobb veszély egyébiránt a konyhában sürgő-forgókat veszélyezteti, akik a gázláng használatával kénytelenek olyan mérgező gázokat belélegezni, mint a nitrogén oxid, amelyek éppen a régi falfestékekből kioldódott és levegőbe került alapanyagokból keletkezhet.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: