Magyar cég forradalmasíthatja az építőanyag-gyártást!

A müncheni építőipari világkiállításon mutatta be legújabb találmányát egy magyar feltaláló, név szerint Veres Klára, aki nem kisebb dologra hivatott, minthogy felfedezésével forradalmasítsa az építőanyag-gyártást. A fejlesztés alaposan felhívta magára a nemzetközi szakmai cégek figyelmét is, ezáltal nem véletlen, hogy a külföldi cégek egyre komolyabb összegekért szeretnének hozzáférni a szabadalomhoz, valamint a gyártási lehetőséghez.

Bemutatkozik a tégla utódja, a Vekla

Klára saját találmányát neve után stílusosan csak Veklának hívja, ami az alapoktól tekintve egy igazán forradalmi újdonságot valósít meg a habiten felhasználásával, ami egy nyitott cellás, szupermolekuláris szerkezet, ami teljesen ellentétes az építőiparban eddig használt téglával vagy betonnal. Mivel a Vekla kötőanyaga nem cement, és szerkezete is eltérő, ezért a jelenleg ismert építőipari alapanyagok között ez a falazó anyag egy egészen új csoportot képvisel, amire ráerősít egészen egyedülálló hőtároló és hőmegtartó képessége is.

Hogy mennyire forradalmi újdonságról van szó, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy az egyik legnagyobb amerikai kutatóintézet korábban 5 millió dollárnak megfelelő összeget ajánlott fel azért, hogy megkaparinthassák a szabadalmat, azonban a feltaláló nem szeretné, ha külföldi kezekbe kerülne találmánya. A Vekla alapanyaga egyébiránt több összetevőből áll össze, és egy speciális gépben készül, azonban a pontos összetevők és az eljárás módja is titkos jelenleg. Annyit megálmodója azért elmondott, hogy a végleges építőanyag olyan elképesztően hatékony, mintha egy mesterséges kőzet lenne, és a jelenleg ismert építőanyagokhoz képest óriási előrelépést jelentene, hiszen egy olyan építőanyagról van szó, ami szigetelőanyag is egyben, vagyis felhasználási lehetőségei rendkívül hatékonyak és sokszínűek is.

Magyar cég forradalmasíthatja az építőanyag-gyártást!

Magyar cég forradalmasíthatja az építőanyag-gyártást!

Majdnem 15 évbe került a megvalósítása

A Vekla természetesen nem született meg egyik napról a másikra, feltalálója szerint közel másfél évtizedes kutatás és fejlesztés előzte meg a különleges építőanyag megvalósítását. Veres Klára szerint az alapötlet még édesapjától származik, aki restaurátorként nagyon szerette összeöntözgetni a különféle anyagokat, és egészen figyelemre méltó tulajdonságokkal rendelkező keverékek is születtek az egyes próbálkozásokból.

Miután az egyik sziklaszilárd keménységű mesterséges kőzetanyagot egy kémikus is megvizsgálhatta, döbbenten állapította meg, hogy a keverék egy nyitott cellás anyag lett, amelynek fejlesztése és tökéletesítése még mindig nem fejeződött be teljesen, ezáltal a megálmodó folyamatosan megpróbálja jobbá tenni a Veklát, amihez egyre több referenciaépület is készül. A feltalálónak egyébiránt konkrét és határozott tervei vannak arra vonatkozólag, hogy milyen formában lehetne elindítani a tömeggyártást, a termelést és a népszerűsítést, amivel forradalmasíthatná az építőipart.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: