Két pusztító járvány, ami megalapozta a maszkhasználatot

A fekete halál utolsó kitörésekor az orvosok olyan maszkokat viseltek, amelyek messze elmaradtak a mai képzeletvilágtól. Hosszú csőrükkel és lencséikkel úgy néztek ki, mint a varjak. A hosszúkás végtag lehetővé tette számukra, hogy aromás növényeket rejtsenek el bennük, és távol tartsák magukat a betegek leheletétől.

Bár a maszkok lassan eltűnnek a szemünk elől, a kötelező maszkhasználat megmutatta, hogy az emberiség milyen könnyen alkalmazkodik.

A fekete halál idején használt sajátos maszkok ma már a velencei karnevál folklórjának részei, bár láthatjuk, hogy használatuk nemcsak a történelem idején volt elfogadott, hanem a középkor óta a járványok terjedése elleni megelőző intézkedés volt Európában. Bár az arcmaszkok széles körű használata számunkra példátlan megelőző intézkedésnek tűnik, a történelem során sokszor jelezték, amikor az egészségügyi helyzet megkívánta. Azóta a gyakran megvetett és kigúnyolt maszkok sokat fejlődtek.

A fekete haláltól a koronavírusig

A BBC online felületén a történészek az elmúlt évszázadokba ástak vissza a maszk használatában, és megállapították, hogy az legalább a Kr. e. 6. századig nyúlik vissza. Ennek bizonyítékai perzsa sírok ajtóiban tükröződnek, ahol olyan emberek képeit találták meg, akiknek a szájára kendőt húztak.

Állítólag Marco Polo már látott kínai szolgákat, akik szőtt kendővel takarták el az arcukat. Az elképzelés az volt, hogy a császár nem akarta, hogy a dolgozók lehelete befolyásolja az ételek szagát és ízét.

Azután két pusztító járvány következett. A fekete halál, amely 1347 és 1351 között legalább 25 millió emberrel végzett, megalapozta a maszk orvosi eszközként betöltött szerepét. A pestis szimbóluma, a halál árnyékára emlékeztető madármaszkos ember baljós képe a 17. század közepén, a járvány kitörésének utolsó szakaszában jelent meg.

A maszk használatának megszilárdulása a 20. században, az 1918-as influenzával, vagy közismert nevén a spanyolnáthával következett be, mivel az első világháborúban semleges Spanyolország volt az első ország, amely a járvány kitörését jelentette.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: