Filmes szerelmi szálak, amelyek valóságon alapulnak

Szokták mondani, hogy az élet a legnagyobb forgatókönyv író. És valóban, megannyi ismert film alapját adták már megtörtént események. Közülük néhány valamilyen szerelmi vagy párkapcsolati témát dolgoz fel. Cikkünkben ezekből az életrajzi ihletésű filmekből szemezgetünk kicsit.

A nyughatatlan

A film arról szól, mi történik a szerelemmel, ha folyamatosan rivaldafényben élik át. Erre a kérdésre a híres country énekes, Johny Cash és  felesége, June Carter kapcsolatán keresztül kapunk választ.

Sokan hisznek abban, hogy a szerelem képes minden nehézségét leküzdeni, esetükben ez nagyon is igaznak bizonyult. Az alkoholizmus, a drogok és a hírnévvel együtt járó lelki terhek alatt sok pár összeroppant volna, ők azonban jóban és rosszban is kitartottak egymás mellett.

June 2003-ban váratlanul meghalt. Az idős férfi számára ez leküzdhetetlen tragédiának bizonyult. Maga is számtalan egészségügyi problémával küzdött, a felesége halála után viszont már a helyét sem találta a világban. Állapota rohamosan romlani kezdett és alig négy hónappal a felesége után, Johny Cash is megpihent.

Ízek, imák, szerelmek

A film Elizabeth Gilbert amerikai regényírónő emlékirataiból készült. Életének olyan időszakát dolgozza fel, amikor szó szerint éhezett a boldogságra. Bőröndöt ragadott és elindult a nagyvilágba, hogy szerelemre leljen. Ugyanakkor nem csak fizikai távolságokat tett meg, mivel nagy lépéseket tett előre az önmegismerés útján is.

A film arra tanít, hogy ne féljünk kilépni a komfortzónából, ha ott már nem találunk örömöket. A főszereplő elhagyja a férjét és más férfi mellett próbálkozik rálelni a boldogságra. Ám, amikor nála is kudarcot vall, messzire utazik. Olaszországban megtanulja, hogy élvezze az életet. Indiában szellemi és lelki erőre kap. Balin pedig találkozik egy csapodár pasival, akivel felfedezheti, miben is állnak az élet apró örömei.

Egy csodálatos elme

A film John Forbes Nash amerikai Nobel díjas tudós életéről szól. A főszerepet Russel Crowe játssza, színészi élete egyik legnehezebb alakításában.

John egy nincstelen zseni, aki kivételes tehetségével és nem pedig a szülei pénzével került be a világ egyik legtekintélyesebb egyetemére, a Priceton-ra. Nem igazán társasági figura, inkább magának való teremtés, akinek élete egy saját és eredeti ötlet megtalálása körül forog. Szinte mindent ennek szentel alá. Aztán egy partin, mint a semmiből jött villámcsapás, kippattan a fejéből egy elmélet, amit a versengés matematikájaként írt le. Ezzel egy több, mint 150 éves közgazdasági doktrínát dönt le.

Élete fenekesen felfordul, tudományos díjakat és jó állást is kap. Amikor már látszólag minden a helyén van az életében, felbukkan egy ismeretlen, aki szigorúan bizalmas küldetéssel bízza meg. A kormány számára kell kódokat fejtenie. Közben rátalál a szerelem is Alica személyében. A kapcsolatukra azonban hamarosan árnyékként vetül John skrizoféniája. A nő mindent megtesz, hogy szerelmüket életben tartsa, de sokszor kudarcba fullad. Férje a látszólagos jobban periódusok után mindig visszaesik a betegségbe. Kitartás, hűség és küzdelem jellemzi életüket.

Tipp: elolvasom

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: