Ezért is tartsuk távol magunkat az olajban sült ételektől

Az olajban sült ételektől már hosszú évtizedek óta igyekszik óvni minket az orvostudomány, hiszen bár korábban a zsír egyik alternatívájaként tekintettek rá, a múltban több kutatás bizonyította, hogy a napraforgó magjából készült olaj semmivel sem egészségesebb, mint az említett összetevő.

A Diabetologia cukorbetegséggel kapcsolatos kutatásokra specializált szaklap nemrégiben ráadásul egy olyan tanulmányt hozott nyilvánosságra, amely szerint a terhes nőkre még nagyobb veszélyt jelenthetnek az olajban sült ételek.

Ha nem akarsz cukorbeteg lenni

Az Egyesült Államokban lefojtatott több mint 10 évig tartó vizsgálatok során több mint 21 ezer terhes nőt vizsgáltak meg az orvosok a fenti kritériumokhoz illően, és bebizonyították, hogy az olajban sült ételek rendszeres fogyasztása már a terhesség előtt is hozzásegítette a terhes édesanyákat ahhoz, hogy kialakulhasson a terhességi diabétesz. A szakértők hangsúlyozták, hogy nem is elenyésző számadatokról beszélhetünk, hiszen a 21 ezer megvizsgált nő közül 850 esetben alakult ki olyan terhességi diabétesz, ami nagy valószínűséggel az olajban sült ételek túlzott fogyasztása miatt alakult ki.

Ezért is tartsuk távol magunkat az olajban sült ételektől

Ezért is tartsuk távol magunkat az olajban sült ételektől (lásd a cikkben)

A pontos eredmények kimutatták, hogy azok a nők, akik a terhességük előtt hetente legalább egy, legfeljebb három alkalommal fogyasztottak valamilyen olajban sült ételt, akár 13 százalékkal magasabb kockázati tényezővel rendelkeztek, mint azok, akik maximum heti egy alkalommal vettek magukhoz ilyen formában elkészített étkeket.

Elképesztő, de több mint 30 százalékkal volt magasabb a terhességi cukorbetegség kialakulásának a kockázata azoknál a nőknél, akik hetente még ennél is többször, így négy-hat alkalommal fogyasztottak terhességük előtt olajban sült ételeket. Ebből következően radikálisan, több mint a kétszeresére emelkedett a betegség kialakulásának a kockázata azokban, akik terhességük alatt, vagy közvetlenül előtte a hét minden napján fogyasztottak olyan ételt, amit olajban sütöttek – legyen az akár hús, akár zöldség.

Nem csak az olajban sült étel a hibás

A kutatók fontosnak tartották kiemelni, hogy bár az olajban sült ennivalók valóban károsak, azért nem lehetne egyedül rájuk mutogatni, ha a terhességi diabétesz kialakulásának okait keressük. Kutatásuk ugyanis bár bebizonyította, hogy nagyobb a kockázat az ilyen esetekben, de közvetlen és konkrét kapcsolatot nem mutatott ki a két dolog között, tehát egyedüli ok-okozati összefüggést nem mutat.

A szakemberek hozzátették, hogy számtalan egyéb befolyásoló tényező is van, így számtalan kutatásra lenne szükség ahhoz, hogy még ennél is pontosabb adatokat kapjanak, hiszen például a terhességi diabétesz kialakulásának lehetősége sokkal magasabb volt az éttermi ételek fogyasztásakor. Érdekesség, hogy miután a testtömeg-indexet is számításba vették a szakértők, azt tapasztalták, hogy az is befolyásolja a diabétesz kialakulását a terhesség időszakában – függetlenül attól, hogy az adott páciens fogyasztott-e olajban sült ételeket korábban vagy sem.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: