Ez történik, ha edzés után megfeledkezünk a nyújtásról

Az, hogy a nyújtás sportolás után elengedhetetlen, mindenki számára kézenfekvő, mégsem csinálja mindenki. Sokszor az edzés utolsó perceiben már másra sem tudunk gondolni csak a pihenésre és sokunknak nincs igazából kedve még a földön feküdni és a nyújtógyakorlatokat végezni.

Pedig ha erre odafigyelünk, akkor nagyon sok súlyos problémát tudunk megelőzni. Teljesen mindegy, hogy hol edzünk vagy mit sportolunk! Az aktív mozgás után végzett nyújtó gyakorlatok akkor is nagyon fontosak, ha futni voltunk vagy az edzőteremben emelgettük a súlyokat esetleg éppen itthon végeztünk el egy átmozgató edzést. Sportolás következtében az izmaink, elkezdenek erőteljesen összehúzódni, így vagyunk képesek erőkifejtésre.

Az izmaink nyugalmi állapotban hosszúak, ebből kiindulva pedig, minél nagyobb terhelésnek tesszük ki őket, annál nehezebben bírják majd visszaszerezni nyugalmi állapotukat. A nyújtás során ezeket az izmokat húzzuk meg, ezáltal lehetővé tesszük, hogy teljes hosszúságukban tudjanak maradni, így az ízületekben létrejön a mozgáskiterjedés. A nyújtás számos sportsérülést tud megelőzni, ezért sosem szabad megfeledkezni róla.

Mi történik, ha hosszútávon elmarad a nyújtás?

A nyújtásnak számos célja van. Enyhíti az ízületi fájdalmakat és feszültségeket, növeli az ízület mozgástartományát és javítja az izomegyensúly-bomlásokat is. Ha huzamosabb ideig kihagyjuk edzésünk után az alapos nyújtást, akkor az izomzatunk a folyamatos terhelés hatására elkezd rövidülni, hiszen nem nyújtjuk vissza őket. Mivel az összehúzódott izmok a csontokra tapadnak, ezért ezek a megrövidült izmok ilyenkor elkezdik húzni magukkal a csonthártyát, a tokot és az ínyszalagot is.

Ha hosszabb ideig kihagyjuk a nyújtást, az nagyon kellemetlen csonthártya fájdalmakhoz is vezethet. Mivel szervezetünkben minden szoros összeköttetésben áll mindennel, a későbbiekben számos más probléma is előfordulhat még a vázrendszerünkkel. Az alapos nyújtás javítja a hajlékonyságot és a testtartásbeli elváltozásokat is. Előnye, hogy csökkenti a sportsérülések kialakulásának kockázatát, javítja a már kialakult izomdiszbalanszt és fokozza a robbanékonyságot is. Sportolás során a nyújtásra legalább akkora figyelmet kell szentelnünk, mint magára az edzésre, hiszen ezzel csökkenteni tudjuk a kóros izomműködést, a sérüléseket, illetve a diszfunkciók esélyét is.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: