Az impotencia okai

Az erekciós problémákat életében legalább egyszer minden férfi megtapasztalja. Az impotenciával kapcsolatos kellemetlenségek viszont komoly hatással lehetnek a férfiakra. A probléma hátterében számtalan tényező húzódik meg, a sikeres kezelés azon múlik, hogy ezek közül mennyit tudnak a szakemberek feltárni.

Még ma is úgy vélik, hogy az állapot kialakulásában kizárólag szervi okok játszanak szerepet, pszichológusok azonban élesen vitáznak ezzel a felfogással. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amelyek erekciós gondokhoz vezethetnek.

Az impotencia szervi eredetű okai

Megoldás: erre kíváncsi vagyok

A cukorbetegséget számtalan egészségügyi probléma kialakulásáért találták már felelősnek. Sajnos nincs ez másként a merevedési zavarok esetében sem. Mivel a magas vércukorszínt nem csak az erekre, de az idegekre is károsan hat, könnyen befolyásolhatja a férfi nemi szerv érzékenységét .

A különböző neurológiai, vagyis az idegrendszert érintő betegségek során szintén fokozott az impotencia veszélye. Ilyen betegségek például a szklerózis multiplex, az epilepszia illetve az Alzheimer- és a Parkinson kór. Érdekes tény, hogy a verseny kerékpárosok körében sem ritka a merevedési zavar. A nyeregben való üldögéléssel ugyanis nyomást gyakorolnak a pénisz körüli idegekre,amelyek károsodhatnak.

Mindezek mellett az előrehaladott prosztatarák is impotenciát eredményezhet. A betegség, valamint a kezelésére szolgáló módszerek egyaránt idegkárosító hatással rendelkeznek.

Természetesen különböző sérülések is állhatnak a merevedési gondok hátterében. Azonban nem csak a nemi szerveket érintő traumákra kell itt gondolni. A pénisz beidegződéséért számtalan ideg felelős, amelyek többek között a gerinc és a medence környékén futnak végig. Tehát egy gerincsérülés, vagy medencetörés könnyen eredményezhet impotenciát. Ezeken túl számtalan műtét (végbél, húgyhólyag) kockázataként szerepel még az impotencia.

Egy másik rizikófaktorba pedig a szívbetegségek tartoznak. A nem megfelelő vérnyomás befolyásolni tudja a férfi nemi szerv merevedését.

Lelki folyamatok az impotencia hátterében

Ahogy azt a cikk elején is érintettük, szerencsére ma már a szakemberek nem csak a fizikai, hanem a lelki tényezőkre is nagy hangsúlyt fektetnek. „Ép testben, ép lélek” tartja a híres mondás, de ez megfordítva is teljesen igaz. A lelki gondok és a fizikai megbetegedések közötti kapcsolat ma már teljesen elfogadott tudományos nézet.

Az impotenciát számos lelki megpróbáltatás előzheti meg, a stressz, a szorongás és a depresszió a leggyakoribb okok közé tartoznak. A szorongás egyik fajtája a teljesítmény miatt érzett frusztráció,  egyes férfiak szinte rettegnek attól,hogy nem rendelkeznek megfelelő produktivitással.

A merevedési zavarok párkapcsolati problémák előfutárai is lehetnek. Ha ugyanis a felek között nincs meg a megfelelő intimitás, képtelenek a harmonikus együttműködésre.

Génkutatások

Jelenleg is folynak olyan kutatások, amelyek az impotencia okait a férfi génállományban keresik. 2018-ban amerikai tudósok felfedezték, hogy egy bizonyos hibás génvariáns kihat a szexuális működésben szerepet játszó, úgynevezett SIM1 génre. A kutatást vezető tudós szerint a felfedezés új és hatékonyabb kezelési módok kidolgozását eredményezheti.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: