Amit a dupla vastagságú hőszigetelésről tudni kell

Számtalan oldalról megközelíthetjük a hőszigetelés kérdését, de a legtöbb problematikát minden kétséget kizáróan az veti fel, hogy mégis milyen vastagságú szigeteléssel burkoljuk be házunkat a legoptimálisabb hatás érdekében.

Habár nagyon sokan, még elismert szakemberek is úgy vélik, hogy a szigetelés ténye már önmagában elegendő, nem lényeges megduplázni a vastagságát, a gyakorlatban azonban ez messze nem helytálló információ. Hogy miért nem? Elegendő csak egy kicsit nyugatra pillantgatni ahhoz, hogy máris belebotoljunk egy furcsa szigetelési anomáliába!

A hőszigetelés mestere: Purhabbal való hőszigetelés

Külföldön valóban dupla vastagságú a hőszigetelés?

A kérdésre röviden válaszolva: valóban! Habár sokszor és sok helyen olvasható, hogy hőszigetelés kapcsán érdemes elfelejteni a „minél vastagabb, annál jobb” hipotézist, azonban erre csak egy költői kérdéssel válaszolnánk: ebben az esetben Németországban például miért használnak dupla olyan vastag szigeteléseket a lakóházakon, mint hazánkban – méghozzá megközelítőleg ugyanolyan árkategóriában? Míg ugyanis Magyarországon átlagosan a 8-12 centiméteres vastagságú szigetelések már jónak számítanak, de legalábbis mindenképpen elfogadottnak, addig nyugaton ennek gyakran a dupláját alkalmazzák, így a 15-20 centiméteres szabvány sokkal elfogadottabb.

Amit a dupla vastagságú hőszigetelésről tudni kell

Amit a dupla vastagságú hőszigetelésről tudni kell

Érdekesség, hogy a legtöbb energetikai szakember bár egyetért abban, hogy a vastagabb hőszigetelés mellett sokkal kevesebb hőenergia szökik el a falakon keresztül egy átlagos családi házból, de mégis csak a 8-10 centiméteres szigeteléseket alkalmazzák, mert vélhetően így sokkal olcsóbban megúszhatják a munkát. Természetesen vannak bizonyos esetek, amikor a vastagabb szigetelés elkerülhetetlen, ám ezt minden esetben a fal anyaga határozza meg. Érdekesség, hogy hazánkban a kisméretű, tömör téglából épült falakat is legfeljebb 14-16 centiméter vastag polisztirol hőszigeteléssel fedik be, és a mészhomok téglás falak esetében is csak nagyon ritkán haladja meg a szigetelés vastagsága a 18 centimétert, ami nyugaton teljesen átlagosnak számít.

Érdemes-e megduplázni a hőszigetelés vastagságát?

Alapesetben igen, méghozzá az újépítésű lakóházak esetében is, hiszen kutatások igazolják, hogy két ugyanolyan otthon esetében, a hőszigetelés megduplázásával – ami a munkálatok során már nem tekinthető különösen nagy extra befektetésnek –, azonnal közel megfelezhető a fűtési költség, ami egyes lakóházak esetén akár százezrekben is mérhető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dupla szigetelésbe fordított pénz átlagosan 1-2 év alatt megtérül, de a teljes beruházás esetén sem kell sokkal többet várni erre.

Amit fontos kiemelni, hogy a dupla hőszigetelés messze nem jelenti azt, hogy kétszer annyit is kell fizetnünk érte, hiszen ilyenkor a munkadíj nem emelkedik drasztikusan, mindössze az anyagért kell egy kicsit többet kiadnunk. Nyilván vannak olyan speciális esetek, amikor a vastagabb szigetelés nem alkalmazható, mert jogszabályba ütközik, esetleg egy ablak-, vagy ajtó állja az útját. Ilyen esetben alkalmazhatók esetleg még a vékony szigetelésre különféle hőszigetelő lemezek, amelyekkel szintén megnövelhetjük a hatékonyságot, noha igaz, ilyen esetben egy kicsit drágábban.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: