A stressz okozta álmatlanság kezelése

Sokszor a stressz áll az alvászavarok hátterében, ez lehet a pénzügyekkel, a munkával, a párkapcsolattal kapcsolatos probléma, de sok minden más is. A felnőtt lakosság mintegy egyharmada szenved valamilyen alvászavarban, ezek pedig sok esetben a stressz következményei.

Hívja fel a figyelmet a verywellmind.com. Bár az alvásproblémák nem mindig a stressz miatt alakulnak ki, ha a kettő együttesen jelentkezik, az csak ronthat a helyzeten.

Az alváshiány miatt szellemileg lassabbak lehetünk, érzelmileg pedig gyengébbek, ami súlyosbíthatja magát a stresszt is. A túlzott fáradtság pedig nem segít megoldani a stresszt okozó problémákat, sőt, inkább nehezítheti azokat. Sokszor maga az álmatlanság okoz stresszt, az egész pedig olyan, mint egy ördögi kör.

A megoldási lehetőségek

Sokféle megoldási lehetőség kínálkozik, az egyik ilyen a progresszív izomrelaxáció. A testünkben lévő feszültség megnehezítheti az alvást, lehet, hogy észre sem vesszük, hogy stresszelünk valamin, de a testünk mégis érzi annak fizikai hatásait, aminek következtében az izmok megfeszülnek.

A progresszív izomrelaxáció révén pedig ezt tudjuk csökkenteni. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy csendes helyen leülni vagy lefeküdni. Feszítsük meg az arcizmokat és számoljunk nyolcig. Mindezt addig ismételjük, míg lazának nem érezzük magunkat. Ezután térjünk át a nyak izmaira, és a testünk összes izmára.

Egy másik megoldási lehetőség a naplóírás, ami számos egészségügyi és stresszkezelési előnnyel jár. A naplóírás ugyanis segíthet kitisztítani az elmét, feldolgozni az alváskieséssel járó erős érzelmeket, és segíthet abban is, hogy ötleteket gyűjtsünk, hogy hogy tudnánk kezelni az életünkben jelen lévő stresszt.

Így például ha egy másik nézőpontból tekintünk a stresszt okozó helyzetre, akkor lehetséges, hogy új megvilágításban az egész már nem is tűnik olyan nyomasztónak. Ez pedig segíthet helyes választ adni a stresszre.

Amikor kevesebb a külső zavaró tényező, az agyunk sokkal jobban működik, ilyenkor kúsznak be a jobbára negatív gondolatok, a szorongás. Ez ellen is tehetünk például olvasással, vagy ha nem tudunk elaludni, akkor csináljunk mást, ne forgolódjunk órákig.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: