A megfelelő koordináta mérőgép kiválasztásának legfontosabb kérdése

A megfelelő koordináta mérőgép kiválasztása egy rendkívül összetett és nehéz feladat, ellenben érdemes komoly figyelmet szentelni ennek a kérdéskörnek, hiszen a megmunkálás egyik legfontosabb szempontja minden esetben az alkatrészek minősége, illetve azok pontos lemérése.

A minőség ellenőrzésének számtalan módja van, de az egyik legjobb alternatíva minden esetben egy koordináta mérőgép alkalmazása. Az ilyen gépek ugyanis tökéletesek az alkatrészek alapanyagától függetlenül szinte bármilyen geometriai alakzat bemérésére.

Rengeteg mérőgép létezik

A piacon jelenleg rengeteg koordináta mérőgép található, amelyek között egyáltalán nem egyszerű feladat megtalálni a számunkra megfelelőt. Rengeteg olyan masina van például, amely az igényeinknek ugyan megfelel, de túl sokat tud, vagy éppen túl keveset ahhoz, hogy feladatainkat optimálisan és egyszerűen el tudjuk végezni vele. Habár ezek a kritériumok elsőre talán furcsán hangozhatnak, de ha belegondolunk abba, hogy az iparban minden az optimalizálás körül forog, akkor egy ilyen befektetés esetében rendkívül fontos figyelembe vennünk ezt is. Ha kizárólag a méréstechnikára koncentrálunk, akkor a mérőgép kapcsán a pontosság a leginkább lényeges, ha a hatékonyságot, akkor csak a szükséges pontosság a lényeges, de ha például az összehasonlítás is fontos a gyártási folyamat során, akkor lényeges lesz összehasonlító mérésre alkalmas gépet választanunk.

A megfelelő koordináta mérőgép kiválasztásának legfontosabb kérdése

A megfelelő koordináta mérőgép kiválasztásának legfontosabb kérdése

Röviden és tömören tehát a pontosság, a hatékonyság és az összehasonlíthatóság az három, amelyek kapcsán a 100 százalékot el kell osztanunk, és amelyek kapcsán ésszerű kompromisszumot kell kötnünk. Ha ezeket figyelembe vesszük, akkor kialakíthatjuk saját igényünket, ezáltal a koordináta mérőgépek egy lényegesen szűkebb csoportjából választhatjuk majd ki a nekünk megfelelőt úgy, hogy se túl sokat, se túl keveset ne költsünk, miközben a lehető legoptimálisabban végezzük el feladatunkat.

Ha most először vásárolunk koordináta mérőgépet, akkor nagyon fontos lesz felmérni vállalatunk belső igényeit, illetve azokat a képességeket is, amelyekkel a kiválasztott eszköznek mindenképpen rendelkeznie kell. A hangsúly ugyanis a fentiekben már említett optimalizáláson lesz. Ha tehát egy mérőgép lényegesen nagyobb méretű alkatrészek tervezésére lett kifejlesztve, mint amire mi használnánk, vagy a pontossága már túlmutat azokon a határokon, amit a vállalat keretein belül képesek lennénk kihasználni, akkor feleslegesen költünk el nagyobb mennyiségű pénzösszegeket. Lévén miért is fizetnénk olyan dologért, amit soha nem használnánk?

A legfontosabb kérdés

Ha a lehető legmegfelelőbb és legideálisabb koordináta mérőgépet keressük, akkor nagyon fontos, hogy feltegyük magunknak a választáshoz elengedhetetlen legfontosabb kérdést: miért is van szükségünk az adott gépre, egyáltalán szükségünk van-e egy ilyen jelentős beruházásra? Egy koordináta mérőgép vásárlásának ugyanis nagyon sok oka lehet, ezáltal például használhatjuk ismeretlen, közelebbről nem azonosított alkatrészek mérésére, de használhatjuk digitalizálásra, sőt akár az alkatrészek eladása tekintetében is lehetőségünk lesz kamatoztatni a gép hasznos tudását. Utóbbi kapcsán például nagyon sok megmunkáló használja az efféle koordináta mérőgépeket az egyes termékek eladásakor, hogy a mérési eredmények által bizonyítsa a vevőknek azok kimagasló minőségét.

Vannak vállalatok, amelyek számára azért kiemelkedően fontos egy koordináta mérőgép, mert egyszerűen az ügyfelek megkövetelik azt. Amennyiben például egy megrendelés keretein belül a leendő ügyfél pontosan meghatározta, hogy az alkatrészeket milyen minőségben is kell legyártani, akkor csak és kizárólag úgy tudunk a gyártás megfelelő kivitelezéséről meggyőződni, ha egy koordináta mérőgépet használunk fel ebből a célból. Szintén hasznos lehet egy ilyen mérőgép beszerzése akkor is, ha a vállalat vagy a vásárlók indokolatlan minőségromlást tapasztalnak egy cég termékei esetében, amelyek mérésekkel könnyedén kiküszöbölhetők lennének. Egy koordináta mérőgép ugyanis képes csökkenteni a hibás alkatrészek gyártásának esélyét, mindemellett pedig a termelés költségét, miközben optimalizálja az erőforrások kihasználását és növeli a produktivitást.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: