A lakásvásárlás hátrányai

Kétségtelen, hogy a lakásvásárlás legfőbb hátrányai közé tartozik a nagy összegű kiadás, amelyet életünk hosszú évei alatt kell kifizetnünk. Továbbá, függetlenül attól, hogy milyen jelzáloghitelt kapunk, jelentős összegű megtakarítással kell rendelkeznünk, mivel a bankok általában nem adnak kölcsön az ingatlan teljes értékének 80%-ánál többet.

Vannak azonban további hátrányok is, amelyeket figyelembe kell venni, amikor új otthont vásárolunk.

Tervezett jövő

A jelzáloghitel igénylésekor a bank által előírt pénzügyi feltételeknek való megfelelés mellett nagyon fontos, hogy mind pénzügyileg, mind a család szempontjából közép- és mindenekelőtt hosszú távon gondolkodjunk. Mérjük fel a foglalkoztatási helyzetünket, hogy vannak-e egyéb fontos pénzügyi kiadásaink a láthatáron, hogy szükségünk lesz-e bizonyos jellemzőkkel rendelkező környékre (iskolák és szolgáltatások a közelben stb.), hogy elkerüljük az esetleges hibákat a lakásválasztás során.

Kevesebb hibalehetőség

Mint már említettük, nagyon fontos meggyőződni arról, hogy a lakás és a környék, ahol élni fogunk, megfelel-e jelenlegi és jövőbeli igényeinknek (közeli szolgáltatások, egészségügyi és oktatási intézmények, szomszédság), mivel ha már meghoztuk a döntését, a hibalehetőség sokkal kisebb, mintha bérelt lakásban élnénk.

Hosszabb és költségesebb folyamat

Az ingatlanvásárlás magasabb költségekkel jár, mint a bérlés: átruházási adó, biztosítás, ingatlanadó, közösségi díjak stb. Ráadásul a folyamat bonyolultabb, mint egy bérlemény kiválasztása. A jelenlegi hazai helyzetben pedig folyamatosan növekednek az ingatlanokhoz kapcsolható költségek, az építőipari változások miatt.

Amellett, hogy sok időt kell eltöltenünk a lakás és a környék keresésével, amely megfelel a szükséges jellemzőknek, tanulmányoznunk kell a piacon elérhető különböző jelzáloghiteleket, várnunk kell a jóváhagyásukra, ellenőriznünk kell a közjegyzővel, hogy minden rendben van-e a hitelszerződésben.

Magasabb napi kiadások

Az, hogy egy ingatlan a mi nevünkön van, egy sor olyan kiadást jelent, amelyek miatt nem kell aggódnunk, ha a bérléshez folyamodunk. Fontos, hogy mindezeket a rendkívüli kiadásokat számításba vegyük, mielőtt új lakást vásárolunk.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: