A hitelválság rövid története tudományos szemmel

Noha a szakemberek már jó előre figyelmeztették a világot, hogy a bankok felelőtlen hiteladakozásából kifolyólag óriási probléma van kibontakozóban, mégis mindenki megdöbbent, amikor 2008-ban kitört a gazdasági világválság, amely kis híján teljesen tönkretette a teljes pénzügyi ágazatot, illetve az egész világgazdaságot, ami azért nagy probléma, mert ez kisebb vagy nagyobb mértékben, de minden gazdasági ágazatot érint.

Emiatt beszélhettünk globális gazdasági recesszióról, amelynek kiváltó okait próbáljuk feltárni az alábbiakban tudományos és szakértői szemmel.

  • Ha gondjai vannak a hitelével, nézzen meg egy másik ajánlatot. Hitelkalkulátor a hitelnet.hu oldalán, az összes pénzintézet ajánlatával.

Ismerkedjünk meg a bankrendszer működésével

A válság megértésének kulcspontja, hogy megismerjük a bankrendszer működését. Címszavakban egy bank lehet befektetési és kereskedelmi, amelyek közül utóbbiak alacsonyabb kockázattal járó banki tevékenységet folytatnak, így hiteleznek, lakossági betéteket fogadnak és így tovább. A befektetési bankok azonban rendkívül kockázatos, sőt mi több, kártékony tevékenységet alkalmaznak, ami bár nyilvánvalóan sokkal jövedelmezőbb forma – például a részvények- és a kötvények kibocsátását tekintve –, ellenben felelőtlenséggel óriási bonyodalmak idézhetők elő ilyen formában.

A jelenlegi hitelválságnak is volt előrejelzője, szaknyelven szólva buboréka, amit csak úgy, mint a múltban olyan sokszor, a kapzsi emberek idéztek elő, akik olcsón vásárolnak, és spekulálással drágábban adnak el. Ez a folyamat egyensúlyban tartható, de ha valaki pánikszerű eladásokba kezd, és az egész piac követi, akkor felborul a rend.

A hitelválság rövid története tudományos szemmel

A hitelválság rövid története tudományos szemmel

A 2008-as gazdasági válság úgynevezett buborékát a bankszektor idézte elő, egészen pontosan az ingatlanpiac. A probléma ott volt, hogy a bankok egymást túllicitálva elkezdtek egyre olcsóbb jelzálog alapú hiteleket adni, amelyeket szinte már bárki megkaphatott. Ez az évek során azt eredményezte, hogy az ingatlanárak váratlanul elképesztő, soha nem látott magasságokba emelkedtek, és az emberek egyre nagyobb összegű hiteleket voltak kénytelenek felvenni maguknak a drágább házak miatt. Ez a probléma főként Amerikában volt óriási, ahol a hitelek olyan olcsóvá váltak, hogy az emberek gyakran a legáltalánosabb mindennapi szükségleteiket is elkezdték hitelből fedezni, így még élelmiszert is hitelkártyával vásároltak, miközben a megtakarítások mértéke 2007 végére 1 százalék alattivá vált, tehát az emberek nem rendelkeztek félre tett pénzzel.

A bankok mindent tönkretettek

Habár ésszerű keretek között még talán ez is működőképes felállás lett volna, azonban a bankok szerették volna viszontlátni azt a sok pénzt, amit ők fedezet nélkül adtak ki, lévén nem volt annyi kézzel fogható dollár a gazdaságban, amennyi hitelt ők kiadtak az embereknek. Hogy pénzhez jussanak, végzetes lépést követtek el: értékpapírokat bocsátottak ki, amiket viszont irreálisan magas rating társaságában a befektetési bankoknak és a nagyközönségnek adtak. Az igazán nagy baj akkor történt, amikor az amerikai piac felismerte: nem lehet tovább növelni az ingatlanárakat, ergo a hiteleknek elveszett a fedezetértékük.

Ekkor indultak meg a végzetes folyamatok, a tömeges elárverezések, valamint az amerikai emberek pálfordulása, akik úgy döntöttek, hogy van elég házuk, vigye csak el a bank azt, amire nincs szükségük. Ezzel ördögi kör alakult ki, és mivel a bankok így nem juthattak pénzhez – mivel már senkinek sem volt pénze –, ezért egyre többen csődbe mentek, óriási gazdasági problémákat hagyva maguk után, ami a globalizációnak köszönhetően az egész világra kiterjedt.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: