A 2015-ös főiskolai és egyetemi felvételi

Az alábbi cikkben megtudhatjátok, hogyan kell jelentkezni, milyen ponthatárok vannak az idei évre. Akik szeptembertől szeretnének a felsőoktatásba jelentkezni még február 15-ig megtehetik. A felvételi eljárás díján nem emeltek, még 9 ezer forint, amiért maximum 3 szakra lehet jelentkezni, de ha csak egyre jelentkeznél ugyanannyiba kerül.

Annyi könnyítés van, hogy ugyanazon szak állami és költségtérítéses formája egynek számít a díj befizetését illetően.

Aki ennél több helyre szeretne jelentkezni, az plusz 2000 forintot kell költsön szakonként, de maximum 5 helyre jelentkezhet még.  Az idén már nincs papír alapú jelentkezés, csak interneten adhatják le a jelentkezést. December 23-a óta lehet jelentkezni, ezzel egy időben jelent meg a hivatalos felvételi tájékoztató. A tájékoztatóban megtalálhatják az összes információt jelentkezésekről, pontszámítási rendszerekről, határidőkről és már a duális képzések is szerepelnek benne.

A 2015-ös főiskolai és egyetemi felvételi

A 2015-ös főiskolai és egyetemi felvételi

Duális képzésben 17 intézményben lehet tanulni összesen 800 diáknak. Gyakorlatot egy vállalatnál fogják végezni. A duális képzés óriási előnye, hogy míg az elméletet az iskolában, gyakorlatot már egy valódi munkahelyen kapják meg a kedves diákok. Ez az első tanév, ahol ilyen lehetőség adódik a közösségnek. Jelenleg 200 cég jelezte együttműködését a főiskolákkal. Egy duális képzésben a tanév hossza 48 hét lesz, ez kétszerese a hagyományosnak. Az iskolában 26 hetet, a vállalatnál 22 hetet lesznek, ott is teszik le a gyakorlati vizsgájukat. Ha valaki ide szeretne jelentkezni, az online felvételi jelentkezésen kívül a céghez is jelentkezni kell. Mind a két helyen meg kell felelni.

A cégek listáját a szakokhoz párosítva megtalálhatják a tájékoztatóban. Fizetést is lehet érte kapni, a minimálbér 60 %-át, de ez a pénz az elméleti képzés ideje alatt is folyósított. Jó hír, hogy a pénz több is lehet egyes cégeknél. A cég igaz nem vállal kötelezettséget, hogy az iskola végén alkalmazni is fog, viszont a diáknak sem lesz kötelező ott dolgoznia.

16 népszerű szakon eddig is volt központi ponthatár, pl.: andragógia, vendéglátói, gazdálkodás, de az idei évben még 25 másik szakon is bevezetik /tanári, orvosi, bölcsész szakokon/. Ahol nincs központi ponthatár, ott a minimum pontszámot kell elérni, valamit bele kell férni az intézmény kapacitásszámába. Emelt szintű érettségi egyre több szakon követelmény lesz.

Emelkedik a minimum ponthatár, legalább 280 pontot kell elérni még az önköltséges szakokra is. 2016-ra emelkedik még 300-ra, de annál már nem fog feljebb menni.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

Írd le a választ: